Hoelang blijft goud een veilige belegging vanwege space mining?

Bij elke crisis zoeken mensen een veilige haven voor hun geld en meestal komen ze dan uit bij goud. Goud wordt gezien als een waardevaste investering, want goud gaat nooit failliet. Daarnaast is er altijd een vraag naar geweest, omdat goud veel wordt gebruikt. Naast sieraden wordt het ook als een geleider gebruikt in smartphones en in chips. Doordat er een schaarste is in de wereld van dit edelmetaal en hier altijd vraag naar is geweest, blijft de prijs hoog. Ondanks dat er nog wel veel goud in de bodem zit, wordt het steeds moeilijk om dit eruit te halen. Hoe moeilijker het delven wordt, hoe hoger de verkoopprijs. Hierdoor blijft de goudprijs ook zijn waarde houden indien er meer goud op de markt komt.

Vanaf oudsher werd de prijs van een product al gemeten in goud. Tijdens de introductie van het geld zoals wij die nu kennen, werd elke uitgegeven dollar gedekt door een aangegeven hoeveelheid goud. Op deze manier kon iemand zijn muntstukken of bankbiljetten altijd bij de bank inleveren voor het goud dat daar was opgeslagen. Op deze manier kregen de mensen vertrouwen in het papiergeld, omdat de houder van dit papiertje altijd naar de bank kon gaan om zijn goud op te halen. Het ironische hiervan is dat al het geld niet meer wordt gedekt door goud, desondanks is het vertrouwen in het briefgeld niet afgenomen. De enige reden dat briefgeld zijn waarde behoudt, is vanwege het vertrouwen dat iedereen heeft in de waarde van het briefgeld. Daarnaast is het een nutteloos stukje papier.

goud behoud zijn waarde

Indien er een crisis aan zit te komen, willen de beleggers zo min mogelijk geld verliezen. Dat is de reden dat veel mensen naar goud uitwijken en tegenwoordig ook naar de Bitcoin, want met een Bitcoin kan je als belegger ook handelen. Een bijkomend voordeel, is de stijgende koers dat hiervan het resultaat is. Wanneer veel mensen tegelijk goud kopen, stijgt de vraag. Bij een grotere vraag, stijgt ook de koers. Goud kopen is één van de manieren om geld te verdienen bij een grote daling van alle koersen wereldwijd. Mocht je geld willen verdienen met goud, dan had je het beste voor maart 2020 moeten instappen en ben je nu dus te laat. Tip voor de volgende keer dus als er weer een crisis aan zit te komen. Zorg dat je erbij bent voordat iedereen er naartoe vlucht.

Space mining op asteroïden met goud

Tot nu toe kan je alleen extra goud op de markt brengen door het op te graven. Dit is een tijdrovend proces en de werkomstandigheden zijn niet altijd even prettig. Daarnaast gaat dit ook vaak ten kosten van de natuur worden er mensen uitgebuit bij het delven naar deze grondstoffen. Ik zie het niet als een ideale droombaan. Daarom focus ik mezelf liever op alternatieven, zoals indexbeleggen en passief te beleggen. Dit doen veel mensen die rijk zijn en dit is ook één van de redenen waarom de rijke steeds rijker worden.  

Sinds 2015 is het ook legaal om grondstoffen uit de ruimte te delven. Hier keek ik altijd heel sceptisch tegenaan, maar de plannen worden steeds concreter. Zo is er al een asteroïde gesignaleerd tussen Mars en Jupiter die vol zit met goud. Er zou zelfs zoveel goud in zitten dat het genoeg bevat om iedereen op aarde een miljardair te maken tegen de huidige goudprijs. Hier bevindt zich ook meteen één van de problemen. Wanneer de markt wordt overspoeld met goud, wordt goud niks meer waard. Dan krijgt het dezelfde waarde als ijzer en dan verliest het zijn kracht. Mocht het iemand lukken om een klomp goud naar de aarde toe te brengen met de omvang van de Eifel toren, dan zijn alle investeringen die je gemaakt hebt in goud in één klap waardeloos geworden. Dit zorgt ervoor dat goud zijn kracht en geloofwaardigheid kan verliezen als veilige belegging in de toekomst. [1]

Een asteroïde vinden met goud is één dingen, de asteroïde naar de aarde halen is een tweede. De NASA zie ik dit niet doen, omdat zij gefocust zijn op wetenschap en niet op het verdienen van geld. Sinds enkele jaren bevindt Elon Musk zich ook in de space race om ruimtemissies te volbrengen met zijn bedrijf SpaceX. Jeff Bezos heeft ook een ruimtevaartbedrijf dat Blue Origen heet dat ook de potentie heeft in de toekomst. Deze twee personen hebben al laten zien dat ze het onmogelijke voor elkaar hebben weten te krijgen, dus het delven van grondstoffen in de ruimte lijkt steeds haalbaarder. Ik ga er wel vanuit dat deze twee ondernemers slim genoeg zijn om de goudmarkt niet helemaal in elkaar te laten storten. Anders hebben ze zelf ook geen financieel profijt gehad van het delven van deze grondstoffen.

Voordelen van space mining voor SpaceX

Zoals het er nu uitziet, is het nog niet rendabel voor SpaceX om grondstoffen te delven in de ruimte. Het is nog te duur om naar een asteroïde toe te vliegen, daar een stukje vanaf te halen en dan terug te vliegen naar de aarde toe. Ik moet er wel bij vermelden dat het steeds interessanter wordt.

Bij de spaceshuttle van de NASA kost het $60.000,- per kilogram om het van zeeniveau de ruimte in te krijgen. Als ik naar het gewicht van de spaceshuttle kijk, zie ik niemand die hier een businessplan van kan schrijven. SpaceX heeft dit bedrag enorm naar beneden weten te krijgen. Zij kunnen een vracht van 150 ton in de ruimte krijgen voor iets meer dan $7 miljoen dollar. Dit komt neer op $50,- per kilogram. Met deze bedragen wordt het al een stuk interessanter om naar een asteroïde toe te vliegen om daar grondstoffen te delven die daarna weer nodig zijn op de aarde worden gestuurd. [2]

Wanneer de kosten voor de space mining eenmaal concurrerend worden met het delven van grondstoffen uit de aarde, kan er een grote verandering plaatsvinden in de markt. Zoals ik er tegenaan kijk, zie ik alleen maar winnaars.

Tijdens het delven van de grondstoffen, gaat er vaak veel natuur verloren. Wanneer een speciaal edelmetaal midden in het bos ligt, zal het bos moeten wijken. Wanneer deze edelmetalen uit de ruimte gehaald worden, kan het bos blijven bestaan. Vanuit ecologisch opzicht kunnen hier grote winsten worden behaald.

Wanneer er grondstoffen uit de ruimte worden gedolven, zal dit waarschijnlijk gedaan worden door machines. Hierdoor zullen er geen mensen onder slechte omstandigheden moeten werken.

China is heel rijk qua grondstoffen. Veel grondstoffen die momenteel worden gebruikt voor het maken van elektrische auto’s, komen uit China. China werkt ook weer nauw samen met delen van Afrika, waardoor veel Afrikaanse grondstoffen ook richting China gaan. Dit zorgt ervoor dat China heel veel macht krijgt. Wanneer alle Chinese grondstoffen voor hetzelfde geld uit de ruimte gehaald kunnen worden, is de Westerse maatschappij minder afhankelijk van het oosten. Dat klinkt goed voor ons.

Als alle benodigde grondstoffen uit de ruimte gehaald kunnen worden, betekent dit een minder grote schaarste van edelmetalen. Momenteel is de wereld bezig om alle energie zo groen mogelijk op te wekken en op te slaan. Daarnaast moet iedereen ook elektrisch gaan rijden. Hiervoor zijn enorm veel windturbines, zonnepanelen en accu’s nodig om dit te kunnen realiseren en deze producten worden gemaakt van grondstoffen. Deze grondstoffen moeten ergens vandaan komen. Het is wel een noodzaak om space mining daadwerkelijk uit te laten voeren, anders is het duurzaam maken van de samenleving bijna niet te doen. Als het hele Amazonegebied gekapt moet worden om bij de grondstoffen te komen voor het verduurzamen van de wereld, schiet het zijn doel voorbij.

Elon Musk kan dit wel mogelijk maken voor Tesla

Elon Musk is in mijn ogen de perfecte persoon voor space mining, want hij heeft alles al tot zijn beschikking. Op de eerste plaats heeft hij het bedrijf SpaceX waarmee hij naar de ruimte kan gaan. Daarnaast is hij ook een techneut die machines kan maken waarmee hij de grondstoffen kan delven. Elon Musk staat erom bekend om alles zoveel mogelijk in eigen productie te willen hebben. Wanneer er geen toeleveranciers zijn, is Tesla ook van niemand afhankelijk. Dat is één van de redenen waarom Tesla zoveel waard is. Alle toeleveranciers willen namelijk ook een winst maken als zij een onderdeel maken. Door alles zelf in de hand te hebben, stroomt alle winst naar Tesla zelf. Hierdoor kunnen de verkoopprijzen ook laag blijven en worden de auto’s voor meer mensen toegankelijk. Deze handelswijze zorgt ervoor dat Elon Musk ondertussen is uitgegroeid tot één van de rijkste personen van de wereld. Dus zo zie je dat alleen de rijke steeds rijker worden.

Nu bestaat er dus ook een mogelijkheid om het delven van de grondstoffen zelf te realiseren in de ruimte. Hierdoor wordt Tesla minder afhankelijk van China en andere landen. Dan kan Tesla de duurzaamste auto worden die er bestaat, omdat de ecologische voetafdruk gereduceerd wordt. 

Wanneer SpaceX weet hoe er grondstoffen gedolven moeten worden in de ruimte, kan dit ook weer gebruikt worden om de mensen op Mars te bevoorraden. Het lijkt mij makkelijker om de grondstoffen vanaf aan dichtbij zijnde asteroïde te versturen, i.p.v. vanaf aarde. Zo kan de toekomstige kolonie steeds onafhankelijk worden van de aarde en dat is het einddoel van Elon Musk.  


[1] https://www.foxnews.com/science/nasa-headed-towards-giant-golden-asteroid-that-could-make-everyone-on-earth-a-billionaire

[2] https://asteroidminingcorporation.co.uk/spacex-blue-origin-and-asteroid-mining

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.