Hoe kan je als belegger omgaan met de Bitcoin?

Beleggen in de Bitcoin
Investeren in de Bitcoin

De meningen zijn verdeeld over de Bitcoin, want niet iedereen ziet het als de toekomst. De ene groep is een grote voorstander en ziet het als de toekomstige valuta. De andere groep is tegen de Bitcoin en ziet het als een grote zeepbel waar je grote afstand van moet nemen. Warren Buffett heeft zich hier ook vaak negatief over uitgelaten en adviseerde juist om hier grote afstand van te doen. Desondanks de vele negatieve berichtgevingen in de media, blijft de Bitcoin bestaan en is het nog steeds prominent aanwezig in de maatschappij. Sinds maart is er ook weer een nieuwe opleving gaande in de cryptocurrency en dat biedt veel kansen voor beleggers. Naast de Bitcoin zijn er ondertussen ook andere cryptocurrency die elk weer een ander doel dienen. Om mij heen zie ik dat veel mensen hier ook echt geld mee hebben verdiend en ook verloren. Hoe moet je als belegger hiermee omgaan in deze markt? 

Is Bitcoin geld?

Ik ben al vanaf 2012 bezig met het uitvogelen wat de Bitcoin eigenlijk is. Toen ik na een jaar lezen mijn eerste Bitcoin had gekocht in 2013, wist ik eigenlijk nog niks. Gelukkig weet ik nu wel hoe ik er tegenaan kan kijken en dat helpt mij enorm in het handelen hierin.

De voorstanders van de Bitcoin pretenderen dat het digitaal geld is. Wanneer ik iets koop, gebruik ik alleen nog maar mijn pinpas en mijn ING app als ik iets moet betalen en hier zou ik ook mijn Bitcoins voor kunnen gebruiken. Dus de Bitcoin heeft al een hele grote eigenschap die de euro ook heeft. Wanneer je economisch naar een valuta kijkt, moet die aan 3 eisen voldoen voordat het een waardig betaalmiddel is.

Ten eerste moet het een ruilmiddel zijn. Een euro kan ik ruilen voor een product in de winkel en dat kan ik ook doen met een Bitcoin. Het kan op minder plekken dan met de euro, maar het kan wel. Op veel webshops kan je zelfs ook met Bitcoins iets kopen en je kan de Bitcoins ook verkopen voor euro’s. Daarom scoort de Bitcoin redelijk hoog op dit eerste punt.

Ten tweede moet het een spaarmiddel zijn. Ook hier scoort de Bitcoin sterk, want je kan dit op dezelfde manier sparen als euro´s bij een bank. De Bitcoins die ik vroeger had gekocht, kan ik nu gebruiken om iets aan te schaffen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om rente te krijgen op je Bitcoins, als je ze laat uitlenen bij een broker.

Ten derde moet het ook voor een bepaalde waarde staan, zodat je ermee kan rekenen. Je wil op voorhand weten hoe duur iets is. Wanneer ik volgende maand naar het restaurant ga, weet ik van tevoren hoe duur het gaat worden en daar kan ik dan rekening mee houden. Hier scoort de Bitcoin wat minder sterk op, want de prijs fluctueert nog steeds behoorlijk heftig. Het komt ook vaak voor dat de munt 15% in waarde kan veranderen in een week. Bij een stijging van de munt is dit niet erg, maar bij een daling van de munt wordt het een ander verhaal. Bij de dollar en de euro wordt de waarde stabiel gehouden door de instanties van de FED en de ECB, maar bij de Bitcoin wordt dit gedaan door de marktwerking. Dit gaat niet altijd vloeiend en daardoor zijn er veel grote schommelingen.

De Bitcoin kan alleen een sterke munt worden als de waarde stabiel is. Dit is moeilijk te realiseren, want bij een stabiele koers gaan veel mensen de munt juist kopen en gebruiken. Als de munt veel wordt gebruikt en gekocht, krijg je meer vraag waardoor de waarde van de munt omhoog gaat. Je zit hier vast in een catch 22 waar ik persoonlijk geen oplossing in zie.  

Op het laatste punt scoort de Bitcoin niet goed, waardoor het “nog” niet gezien kan worden als de perfecte vervanger van het huidige geldsysteem. Dat haalt niet weg dat er zeker potentie in zit, want er worden betalingen mee gedaan.

Bitcoin als zeepbel

Ondanks dat er echt betalingen mee verricht worden en dat het ook zo in de markt wordt gepositioneerd, is dit niet hetgeen waar de Bitcoin het meeste voor wordt gebruikt. De meeste mensen zien het als een belegging en gebruiken het ook als een belegging. Je kan jezelf het volgende afvragen: “Hoe waardevol is een product als het niet wordt gebruikt voor hetgeen waar die voor ontworpen is?” Toen ik hierover ging nadenken, dacht ik al snel aan een zeepbel.

Het bekendste voorbeeld is de tulp gekte die tijdens de gouden eeuw in Nederland ontstond. De tulpenbollen werden zo duur, dat je zelfs huizen kon kopen met tulpenbollen. De prijzen schoten omhoog en veel mensen probeerde een graantje mee te pikken door ook tulpenbollen te kopen. Hierdoor werd de prijs nog meer opgedreven wat nog meer investeerders deed aantrekken. Dit stortte uiteindelijk in elkaar toen iemand eens goed ging kijken naar de tulpenbollen. In feite stop je het in de grond en je hebt een bloem, dus waarom zou je daar zoveel voor betalen. Toen deze realisatie door Nederland ging, stortte de makt in elkaar.

Dit gebeurde ook met de internet zeepbel in het jaar 2000. Iedereen wist dat het internet de toekomst zou worden, maar niemand wist toen hoe. Wanneer een internetbedrijf naar de beurs ging, wist niemand hoe de waarde van het bedrijf berekend moest worden. Hierdoor schoten de aandelen de lucht in en veel mensen zagen dit als het bewijs dat internet daadwerkelijk de toekomst zou worden. Nadat bekend werd dat veel bedrijven geen winst konden maken, zagen veel mensen in dat de waarde niet meer gerechtvaardigd was en gingen veel bedrijven failliet. Alleen de mensen die toevallig Google hadden aangekocht, hadden een goede deal gemaakt.

Als ik deze zeepbellen vergelijk met de Bitcoin, komen ze niet helemaal overeen. Het is moeilijk om een waarde te bepalen voor een Bitcoin, daarom kan de waarde omhoog schieten zonder een plafond tegen te komen. Wanneer mensen zich realiseren dat de Bitcoin een blockchain is dat niet te kraken valt “digitaal grootboek”, stort het niet helemaal in elkaar. Er zitten zeker waardevolle elementen in de blockchain en het verwerken van digitale betalingen. Het is dus niet waardeloos. De munt zakt wel veel in waarde, maar nu is het al voor de derde keer omhoog aan het kruipen. Op het moment van schrijven staat de koers boven de $10.000,- per munt. Ter vergelijking, dat is 50% van de waarde toen het op zijn hoogste punt stond. Als een zeepbel uit elkaar spat, dan wordt het uiteindelijk helemaal niks meer waard of misschien nog 2% van zijn hoogste punt als je geluk hebt. Maar de huidige waarde van $10.000,- per munt is nog steeds behoorlijk. Tijdens de coronacrisis is de beurswaarde van Shell ook met 50% gedaald en Shell kan ik ook geen zeepbel noemen. Dus de Bitcoin moet naar mijn mening ook niet als een zeepbel beschouwd worden.

Bitcoin als handelsobject

De meeste mensen zien de Bitcoin als een duur handelsobject, vandaar dat de bijnaam ook het digitale goud is. De waarde wordt uiteindelijk bepaald door vraag en aanbod. Meestal stijgt de waarde als de media de aandacht aanwakkert. Dan willen steeds meer mensen profiteren van de opwaartse koers en dit geeft een versterkt prijs effect. Persoonlijk gezien zie ik de Bitcoin op dit moment meer als een handelsobject dan als een concreet toepasbaar betaalmiddel. In de toekomst kan dit wel veranderen, als ik steeds meer concrete werking zie van de blockchain. Desondanks beschouw ik deze belegging niet als gokken, omdat heel veel mensen hierin geloven. De kracht van de Bitcoin zit hem in de draagkracht van de mensen in deze munt. Wanneer ik zie dat veel mensen nog steeds bij Google op zoek gaan naar informatie over de Bitcoin, weet ik dat er daagkracht is.

Nu zitten we in een zelfde soort fase als de internet zeepbel. Veel mensen zien er wel de toekomst in, maar nog bijna niemand weet precies hoe zich dat vorm moet geven. Nu is het hopen dat de Bitcoin het equivalent is van Google tijdens de internethype, zodat mijn investeringen zijn vruchten gaan afwerpen in de toekomst. Voornamelijk worden alleen de mensen hiervan rijk die er vroeg bij waren, want zij liften mee met de opwaartse trend.

Als handelaar kan je hierop inspelen. De koersen van de Bitcoin en andere cryptocurrency bewegen veel. Veel meer dan de koersen op de beurs. Door een munt op een laag punt te kopen en op een hoog punt te verkopen, kunnen er behoorlijke winsten gemaakt worden. Houd de zoekresultaten van Google in de gaten om te kijken wanneer die teruglopen. Als die eenmaal zijn teruggelopen, is dat het perfecte moment om in te stappen en dan rustig afwachten. Door een deel van je beleggingsportefeuille te investeren in cryptocurrency, kan je net als de rijke ook steeds rijker worden.

Je kan ook dagelijks gaan handelen als je denkt de markt te kunnen verslaan. De meeste brokers van cryptocurrency hebben lage transactiekosten, zodat het nog steeds voordelig is als je maar een paar honderd euro investeert. Meestal maken de passieve handelaren meer winst dan de actieve handelaren, houd er rekening mee dat hier ook risico´s aan zitten.

Wees jezelf ervan bewust dat de Bitcoin geen geld is en ook “nog” niet door de overheid als geld wordt beschouwd. Zie het als een bewegelijke koers die extreem wordt beïnvloed door vraag en aanbod. Vergeet niet om af en toe te realiseren dat er nog geen concreet verdienmodel achter zit, waardoor de waarde van cryptocurrency te berekenen zijn. Wanneer er mooie winsten zijn gemaakt, zet een deel veilig weg. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat de munt meer dan 50% daalt in een paar weken. Ik kan je uit ervaring vertellen dat dit pijn doet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.