Review Beursgenoten deel 2

In de maandelijkse analyse van Beursgenoten kijk ik elke maand wat Beursgenoten een jaar geleden heeft beschreven. Bij de eerste review van augustus kwam Beursgenoten goed uit de verf. Deze maand bekijk ik de voorspellingen van september 2019 en vergelijk ik ze met september 2020. Het zijn wel spannende analyses, want vorig jaar in september hadden we nog nooit van het coronavirus gehoord en nu weten we niet meer beter. De analyses van Geert Schaaij hebben dus een grote klap moeten kunnen incasseren om überhaupt nog op winst te kunnen staan. Ook deze maand neem ik weer de proef op de som om te kijken of het echt rendabel is om het advies van Geert Schaaij op te volgen. Anders had je net zo goed het abonnementsgeld kunnen besteden aan een tracker op de S&P 500. Het gaat er tenslotte om dat de tips van Beursgenoten een meerwaarde bieden, zodat beleggen niet wordt gezien als gokken. Wanneer de tips goed worden opgevolgd, is het de bedoeling dat je net als de rijke ook steeds rijker wordt.

Noorse Golden Ocean Group

Iedereen dacht dat de scheepsvaart het grootste gevaarte al had geweken toen de handelsoorlog enigszins met een sisser was afgelopen. Zodoende werd dit aandeel als beste koop bestempeld. Helaas heeft het coronavirus ook hier zijn sporen achter gelaten. De gemiddelde koers was in september €6,- en op het moment van schrijven staat het aandeel net boven de €4,-. In een jaar tijd is de Noorse Golden Ocean Group met 33% gezakt. Ook deze maand begint Beursgenoten met een advies dat beter niet opgevolgd had kunnen worden.

Aegon

Het advies van Aegon stond op houden, maar dat werd verhoogd naar kopen. Aegon is volgens Beursgenoten geen groeiaandeel meer, desondanks is het wel een dividend topper. Op 20 september werd er 15 cent per aandeel uitgekeerd en dat staat gelijk aan 3,9%. Vorige maand werd er wederom 6 cent per aandeel uitgekeerd. Desondanks heeft Aegon wel klappen ontvangen op de beurs door het coronavirus. Vorig jaar stond het aandeel op €3.45. Als ik het dividend bij de huidige koers erbij tel, kom ik uit op €2,54. Dat komt uiteindelijk neer op een daling van 26%. Waarschijnlijk heeft Aegon meer tijd nodig om te herstellen.

Air France-KLM

Beursgenoten over KLM

Het advies voor dit aandeel was houden en het was maar goed dat er niet werd geadviseerd om extra aandelen erbij te kopen. Als je denkt aan een bedrijf dat harde klappen heeft moeten incasseren, dan denk je aan Air France-KLM. Dat is ook zeker terug te zien in de cijfers die naar voren zijn gekomen. Vorig jaar stond het aandeel rond de €9,- per stuk en nu staat het aandeel op €3.80. Dat is een daling van 58%. Voor alle mensen die hiervan nog geen aandelen in hun portefeuille hadden, zijn goed weggekomen.

Lucas Bols

Beursgenoten over Lucas Bolts

Vorige editie werd dit aandeel al een keer besproken en deze editie is die er wederom bijgehaald. Het aandeel wordt beschreven als een mooie weglegger, dus dan denk ik persoonlijk aan een langere termijn dan 2 jaar. Misschien is het dan ook een beetje oneerlijk om na één jaar al meteen de balans op te maken. Om een zo eerlijk mogelijk oordeel te kunnen geven, moet ik wel alles op dezelfde manier beoordelen. Zodoende komt Lucas Bols niet goed uit de verf. Het bedrijf van de luxe drankjes heeft het zwaar in deze tijden dat de discotheken al maanden lang dicht zijn en dat is merkbaar. Vorig jaar stond het aandeel op €13.85 en nu staat het aandeel op €7.44. Wanneer het uitgekeerde dividend erbij optelt, kom je uit op €7.79. Dat is een verlies van 44%.

Om toch nog een kleine kanttekening te maken, voor de crisis had het bedrijf een sterke financiële positie. Als het virus is gaan liggen, zal Lucas Bols zeker profijt hebben van al het vet dat ze op de botten hadden. Daar is het nu nog te vroeg voor om het resultaat ervan te zien. Vandaar dat het werd bestempeld als een weglegger.

Van Lanschot Kempen

Dit aandeel werd als aantrekkelijk beschouwd. Wanneer ik naar de koersen van andere banken kijk, zijn die allemaal gedaald. Van Lanschot Kempen behoort daar niet bij. Vorig jaar stond het aandeel op €18.84 en nu staat het aandeel op €16.92. Wanneer het dividend van €1.50 hierbij op wordt geteld, kom ik uit op een koers van €18,34. Dat resulteert in een verlies van 2.6%. hier kunnen ING en ABN Amro alleen maar van dromen.

Stern Groep N.V.

Beursgenoten heeft Stern Groep een advies gegeven van houden. Door overnamegeruchten is het goed mogelijk dat het aandeel omhoog gaat. Vorig jaar stond het aandeel op €14,- en nu is het aandeel weer omhoog aan het klimmen. Ondertussen heeft Stern Groep bijna de hele coronacrisis achter zich gelaten, want het staat weer op €11.70. Dat is nog een verlies van 16%. Het opvallende hiervan is de grote koersstijging die Stern Groep heeft gemaakt net voordat het coronavirus uitbrak in Nederland. Toen klom het aandeel naar de €18,- toe. Dat is een winst van 28% in een paar maanden tijd. Zoals met bijna alle aandelen, heeft het virus ook hier zijn sporen achter gelaten.

Ordina

Het advies was om dit aandeel toe te voegen aan de portefeuille. Ordina bevindt zich in de technologiesector en ondertussen is het iedereen opgevallen dat juist de technologiesector een van de weinige winnaars zijn in de markt. Vorig jaar stond het aandeel op €1.64 en momenteel staat het aandeel op €2.33. Als het advies van Geert Schaaij meteen werd opgevolgd, had je nu 42% winst gehad op dit aandeel. Gelukkig weet Beursgenoten nog steeds de pareltjes op de beurs te vinden.

Acomo

Acomo werd bestempeld als een stabiel bedrijf waar weinig risico mee gelopen wordt. Er werd ook aangegeven dat het slim is om dit bedrijf te kopen als er een daling komt in de markt. Op beide punten heeft beursgenoten gelijk gekregen. Wanneer Acomo meteen werd aangeschaft, kostte je dat €18.50 per aandeel en nu staat het op €19.12. Als je het dividend van €0.40 meerekent, kom je uit op €19.52 en dat is een stijging van 5.5%. Beursgenoten heeft ook het juiste advies gegeven om het aandeel te kopen in tijden van een crisis, want het is zoals voorspeld helemaal teruggeveerd en zelfs sterker eruit gekomen.

Brunel

Het advies was om dit aandeel rustig op te bouwen en weg te leggen. Misschien moet het aandeel langer dan een jaar weggelegd worden, want de uitzendbranche is nog niet op het oude niveau terug. Hier valt Brunel ook onder. In september 2019 stond het aandeel op €10.44 en nu staat het aandeel op €6.50 en dat is een daling van €38%.

Akzo

Voor Akzo is een put optie uitgeschreven van €73,- op 20 maart 2020. Het is wel typisch dat deze datum is gekomen, omdat deze week de bodem werd bereikt van de coronacrisis. Het aandeel stond toen net onder de €50,- en dit was een perfect moment om de aandelen aan te schaffen. Door het grote verschil in prijs neem ik aan dat ze de aandelen op dat moment niet hebben gekocht voor €73,- maar de aandelen gewoon op de markt hebben gekocht voor €50,- Nu staat het aandeel op €83,- en dat betekent een winst van 66%. Dit noem ik nog eens timing.

Galapagos

Ook hier heeft Beursgenoten precies de juiste week uitgekozen om over te gaan op een put en call optie. Het komt erop neer dat ze aandelen mogen kopen voor €130,- en als de koers onder de €140,- uitkomt, moeten ze aandelen afnemen. Net in die ene week die ze voor ogen hadden, dipte het aandeel in maart onder de €140,- waardoor er aandelen aangekocht moesten worden. Er werd ook bij vermeld dat mensen snel hun winst moesten pakken indien die kans zich voor zou doen. In de maanden daarna is de koers opgelopen tot €213,-. Ik ga er even vanuit dat niemand op het perfecte punt het aandeel kan verkopen, dus ik schat hier een verkoopbedrag in van €200,- Met deze trade kon er in 2 maanden meer dan 50% winst worden geboekt. Hierin heeft het coronavirus een keer in het voordeel gewerkt.

Het was overigens wel een slimme opmerking van Beursgenoten om snel je winst te pakken, aangezien Galapagos zich in de biotech markt bevindt. Indien een medicijn wordt afgekeurd, kan er een vertraging van meer dan een jaar op komen te zitten voordat het op de markt mag komen. Halverwege augustus gebeurde dit dus ook bij Galapagos, waardoor het aandeel terug is gezakt naar €110,-.

PostNL

Beursgenoten over PostNL

Persoonlijk gezien vond ik het een gewaagde analyse van Beursgenoten om een positieve uitspraak te doen over PostNL, want de koers loopt al jaren terug. Er werd gezegd dat er grote synergie kansen lagen indien PostNL zou gaan fuseren met Sandd. Ondertussen is zijn deze twee bedrijven al samen, maar is de juridische strijd nog bezig. Zoals ik het zie is er geen weg meer terug, dus zal het links om of rechtsom gewoon samen doorgaan. De koers die hiermee gepaard gaat, gaat ook volgens de voorspelling van beursgenoten omhoog. Vorig jaar stond het aandeel op €1.83 en nu staat het op €2.65. Dat is een winst van 45%. Toch knap om de bodem van de koers goed te voorspellen.

IMCD

Voor dit aandeel werd een houdadvies afgegeven. De koerst stond vorig jaar gelijk op 24x de verwachte winst en dat is wel aan de hoge kant. Desondanks is het aandeel afgelopen jaar voornamelijk gegroeid. Van €66.40 naar €91.66 en dat is een winst van 38%. Goed dat deze aandelen niet verkocht zijn.

Ahold

Het advies van Beursgenoten voor Ahold was houden. Tijdens de coronacrisis is het ook goed geweest om dit aandeel in de portefeuille te hebben. Toen alle bedrijven in lock down gingen, draaiden de Albert Heijn en Bol.com overuren. Dat resulteerde erin dat er €0.50 dividend uitgekeerd kon worden. Vorig jaar stond het aandeel op €21.40 en nu met dividend meegerekend staat het aandeel op €25.92. Dat is dus een winst van 21%.

SBM Offshore

Dit was afgelopen jaar toch wel een spannend aandeel, want het gaat niet bepaald goed met de oliesector. Desondanks is SBM Offshore afgelopen jaar niet gezakt. Wanneer je het rendement meerekent dat is uitgekeerd, kom je zelfs uit op een bescheiden winst. Van €14.82 naar €15.08 “dividend meegerekend”. Dan kom je uit op een winst van 1.7%.

Royal Dutch Shell

Voor Shell werd een houdenadvies afgegeven. Shell is afgelopen jaar met 50% gedaald en dat voel je wel in de portefeuille. De slogan “Never sell shell” begint zijn kracht te verliezen in de huidige markt.

Smurfit Kappa

Dit bedrijf dat zich bevindt op de markt van verpakkingen heeft weinig last gehad van de coronacrisis. Beursgenoten heeft dit bedrijf ook geclassificeerd als een interessant bedrijf. Wanneer het dividend wordt meegerekend, is het bedrijf afgelopen jaar meer dan 13% gegroeid. Dit is zeker een goed advies geweest om te kopen.

Infrastructure & Energie Alternatives

Beursgenoten zag IEA als een te laag gewaardeerd bedrijf en adviseerde om long te gaan op dit aandeel. In een jaar tijd is het aandeel met 48% gestegen. Persoonlijk gezien vind ik dit een knappe voorspelling, want het aandeel was al vanaf 2018 aan het dalen. Ook hier is de bodem goed voorspelt en hier was een hele mooie winst te behalen.

Stijging van de goudprijs

Vorig jaar september werd er een trend omhoog voorspeld van de goudprijs. In de tussentijd is de prijs met 15% gestegen. Bij een crisis vluchten veel investeerders naar een veilige haven toe en dan komen ze vaak uit bij goud. Dit heeft de koers ook flink doen stijgen. Wederom heeft Beursgenoten hier gelijk in gehad.

McCoy

De oliemarkt heeft het afgelopen jaar niet goed gedaan en dat was bij elk bedrijf te merken. McCoy heeft het niet slecht gedaan t.o.v. andere grote olie bedrijven. Momenteel staat het op precies hetzelfde niveau als vorig jaar, dus een rendement van 0%.

Ventator

Dit bedrijf dat in de chemische sector bevindt is ondergewaardeerd volgens Geert Schaaij. Hoewel dit bedrijf niet zonder risico gekocht kan worden, heeft het wel potentie om te groeien. Vorig jaar stond het aandeel op $2.15 en nu staat het aandeel op $2.31. Dit bedrijf heeft de crisis weten te overwinnen en zit alweer in een stijgende lijn. Dat is een stijging van meer dan 7% in een jaar. Beursgenoten voorspelt dat het aandeel naar de $5,- kan groeien, dus er zit nog veel potentie in het bedrijf.

Ervaringen met Beursgenoten

Deze maand waren de voorspellingen toch redelijk te noemen. Hieronder heb ik alles nog even onder elkaar gezet van laag naar hoog. Dit is de tweede maand op rij dat de voorspellingen van Geert Schaaij positief zijn uitgevallen, vooral als je het vergelijkt met de AEX. Deze index is in een jaar tijd precies op hetzelfde punt beland. Met een ETF op de AEX had je dus 0% rendement gehad.

In het gemiddelde zijn ook de aandelen meegerekend met een houden advies. De aandelen met een houd advies ga je meestal niet kopen. Als deze aandelen buiten beschouwing worden gehouden, kom je zelfs uit op een winst van 9.4%.

Indien je ook wil profiteren van het beleggingsadvies van Geert Schaaij, dan kan je altijd naar zijn site gaan om ook lid te worden.

BedrijfAdviesWinst/Verlies
Air France-KLMhouden-58,0%
Shellhouden-50,0%
Lucas BolsWegleggen-44,0%
Brunellangzaam kopen-38,0%
Noorse Golden Ocean Groupkopen-33,0%
Aegonkopen-26,0%
Van Lanschot Kempenaantrekkelijk-2,6%
McCoykopen0,0%
SBM Offshorekopen1,7%
Acomokopen5,5%
Ventatorkopen7,0%
Smurfit Kappakopen13,0%
goudkopen15,0%
Aholdhouden21,0%
Sternhouden28,0%
IMCDhouden38,0%
Ordinakopen42,0%
Post NLkopen45,0%
Infrastructure & Energie Alternativeskopen48,0%
Galapagosput en call50,0%
Akzooptie nemen66,0%
Gemiddelde winst6,1%

5 thoughts

    1. Hoi Gert, over het algemeen zijn de adviezen tot nu toe goed te noemen. Indien de voorspellingen van Beursgenoten structureel beter zijn dan de markt, kan je wel spreken van een Geert Schaaij effect

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.