Is dropshipping de heilige graal

starten met dropshipping

Dropshipping wordt vaak neergezet als de makkelijkste manier van geld verdienen. Als verkopende partij hoeft er namelijk geen voorraad aangehouden te worden. Indien je iets verkoopt, geef je dit door aan de groothandel en zij versturen het artikel naar de klant toe. Bedrijfstechnisch gezien is dit zeer interessant, want voorraden aanhouden betekent risico lopen. Dit zijn enkele risico’s die er gelopen worden met een voorraad;

  • De voorraden worden misschien niet verkocht. Dan zit je met een hoop dure goederen waar je niks mee kan.
  • Het tegenovergestelde kan ook. Wanneer er meer bestellingen binnenkomen dan dat je voorraad hebt, loop je omzet mis.
  • De goederen kunnen kapot gaan in jouw magazijn.
  • De ruimte die gehuurd wordt voor de voorraden moet betaald worden.
  • Wanneer de voorraden teruglopen, staat een deel van het bedrijfspand leeg dat wel door gehuurd moet worden.
  • Wanneer de voorraden toenemen, wordt het krap in het magazijn. Wanneer er naar een grotere ruimte wordt gekeken, moet alles worden verhuisd en dat kost ook weer geld.
  • De voorraden moeten ook verstuurd worden naar de klant. Dit logistiek proces kost tijd en geld.

Al deze risico’s worden vermeden als er via dropshipping wordt gewerkt. In feite ben jij alleen de tussenpersoon en de klant kan dat verschil niet zien. Alle winst die gemaakt wordt op de verkoop van een product, is ook echt winst. De groothandel regelt de rest.

De groothandel heeft hier ook een voordeel mee. Zij hoeven zich niet te richten op de verkoop van de artikelen, want dat wordt gedaan door de tussenpersoon. Alle reclame op social media wordt meestal gedaan door de tussenpersoon, want de tussenpersoon wil dat de klanten het product bij zijn webshop kopen. Op deze manier kan de groothandel zich voornamelijk richten op hetgeen waar die goed in is. Namelijk alles georganiseerd op voorraad houden en de bestellingen versturen naar de klant toe.

Shipofy maakt dropshipping te makkelijk

Afgelopen maanden zijn de dropshipping bedrijven als paddenstoelen uit de grond geschoten, want het lijkt zeer aantrekkelijk. Op Instagram zie ik ook vaak reclame voorbij komen hoe mensen €10.000,- per maand verdienen met hun dropshipping website, terwijl ze in een hangmat aan het strand liggen. Als de website eenmaal online is en de verkopen lopen, hoeft er daarna weinig meer gewerkt te worden. Als je een laptop hebt met internet erop, kan je het werk overal op de wereld uitvoeren. Ik zou het ook wel weten als ik in die positie zou verkeren. De mensen die dit doen, worden ook heel toepasselijk digitale nomaden genoemd. Voor het geval het jou lekker lijkt om aan het strand van Thailand met een laptop te werken, is dropshipping een geschikte mogelijkheid.

Shopify heeft het ook heel makkelijk gemaakt voor mensen om een eigen webshop te maken. Bij dit bedrijf kan je bijna een kant en klare webshop kopen, waarbij je alleen nog maar de producten hoeft aan te schaffen en het product in de webshop moet invoegen. Alle producten die je kan verkopen, kan je vinden op Ali Expres. Kortom, bijna alles is al uitgewerkt voor je en je hoeft alleen nog maar op enter te drukken en een maandelijks bedrag te betalen aan Shopify van $29,-. Dat vind ik persoonlijk een zeer schappelijke prijs voor een kant en klare webshop met ingebouwde fraude-analyse, betalingsverkeer en toegang tot verkopen op social media.

Wat zijn de nadelen

Nu zijn we klaar met het ophemelen van dropshipping, want er kleven zeker ook een paar nadelen aan. Voordat je jezelf hierin wil storten, is het belangrijk om te weten waar je aan begint en waar je op moet letten.

Wanneer de webshop helemaal kant en klaar is en alles is geautomatiseerd, kunnen de verkopen gaan lopen. Als een klant iets bestelt bij jou, bestelt die eigenlijk bij jouw groothandel. Indien die groothandel in China zit, is het goed mogelijk dat het pakketje pas een maand later arriveert bij de klant. De klant moet daarom wel weten dat de levering een maand lang kan duren. Het is ook verplicht om aan te geven dat de klant iets koopt via dropshipping. De meeste webshops leveren binnen één dag, dus een levertijd van een maand is extreem lang. Indien de klanten dit niet op voorhand weten, kan je rekenen op een storm van slechte reviews. Je moet het in principe wel vermelden, anders is het economische suïcide.

Als tussenpersoon ben jij wel verantwoordelijk voor het product. Als je iets verkoopt dat niet volgengs de richtlijnen van de EU zijn, heeft de groothandel geen probleem, maar jij wel. Wanneer het product gevaarlijke chemische stoffen blijkt te bevatten waar ze in China niet naar kijken, heb jij als webshophouder een probleem. Jij bent namelijk de webshop die het aan de klant verkoopt en de klant ziet geen verschil. Kortom, de klant is zeer goed beveiligd in Nederland volgens de wet.  

Tegenwoordig wordt er ook veel meer gekeken naar de arbeidsomstandigheden van de werknemers. Het is zeer moeilijk te bepalen hoe deze omstandigheden zijn bij een bedrijf in China, want je gaat er meestal maar vanuit dat alles wel goed gereld zal zijn. Op deze manier kan je onbewust meewerken aan uitbuiting van werknemers.  

De concurrentie is ondertussen moordend aan het worden. Het is heel makkelijk om een dropshipping webshop te openen en spullen te verkopen uit China. Hoe makkelijker iets is, hoe meer mensen zich op de markt bevinden. Als veel mensen hetzelfde product verkopen en de consumenten zien dat, kopen de consumenten het product bij de goedkoopste aanbieder. Hierdoor komen de winsten onder druk te staan en concurreer je elkaar dood. Ironisch gezien zou dropshipping ten onder kunnen gaan aan zijn eigen succes.

Er zijn altijd mogelijkheden

Met een goede aanpak is alles mogelijk, want er zijn altijd winnaars die de nadelen overwinnen. Marketingtechnisch gezien kan je elk product verkopen, mits je de juiste aanpak kiest voor jouw product. Een bedrijf kan zich op 3 verschillende manieren onderscheiden.

  1. Het beste product
  2. Het goedkoopste product
  3. De beste service

Als je ervoor kiest om het beste product te verkopen, moet je een product vinden dat nog niet wordt verkocht, of echt daadwerkelijk het beste is. Dit lijkt mij een lastige opgave, want indien het uiteindelijk lukt, kunnen concurrenten je makkelijk nadoen. Dan ben je weer terug bij af. Dit zou alleen lukken als je een afspraak maakt met de leverancier dat jij het alleenrecht krijgt op de verkoop. Als beginnende ondernemer raad ik je dat ten zeerste af, omdat je dan al meteen begint met kartelvorming.

Het goedkoopste product verkopen via dropshipping is wel mogelijk. Hierbij moet je denken: “Massa is kassa.” Door de winstmarge heel laag te houden, kan je onder alle concurrerende prijzen duiken. Je moet wel een toegankelijk product vinden, want er moet namelijk veel van verkocht worden om er iets normaals mee te verdienen. Wanneer je eenmaal veel verkoopt, kan je de groothandel benaderen om te vragen of je korting kan krijgen. Hierdoor kan het product nog goedkoper worden verkocht, zodat je iedereen uit de markt kan concurreren. Daarnaast wordt het ook heel moeilijk voor nieuwe toetreders om op de markt te komen, aangezien de marges al onder druk staan. Dit is alleen weggelegd voor mensen met diepe zakken of een lange adem.

De beste service verlenen is een andere mogelijkheid om je eigen als dropshipping webshop te kunnen onderscheiden. Bied bijvoorbeeld aan dat de mensen altijd telefonisch kunnen bellen bij eventuele klachten. Mocht iemand niet tevreden zijn, kan het product zonder problemen worden teruggestuurd en het geld wordt binnen 24u overgemaakt. Deze service biedt veel mensen een geruststelling, waardoor ze jouw webshop uitkiezen om het product te kopen. Het verlenen van de beste service lijkt mij persoonlijk gezien de makkelijkste manier om jezelf te onderscheiden in deze markt.

Wanneer je voor jezelf hebt vastgesteld via welke waarde je de webshop wil onderscheiden, richt je de reclame hierop in. Zorg daarna dat mensen je makkelijk kunnen vinden en positioneer jezelf als een expert. Bouw een Facebookpagina, Linked-in, Twitter, Pinterest, TikTOK, Instagram en schrijf een wekelijkse blog. Al deze kanalen zet je om de webshop heen, zodat die potentiële klanten naar jouw webshop toe kunnen leiden. Hoe meer er iets te vinden is over jouw webshop, hoe betrouwbaarder die lijkt.

Een gat in de mark

Het grootste probleem van dropshipping vind ik persoonlijk gezien de lange levertijd. Wanneer je het voor elkaar krijgt om dit probleem te verhelpen, heb je goud in handen.

Eén van de mogelijkheden is het volgende. Bouw een Ali Expres groothandel in Nederland of in de Benelux. Vul dit magazijn met producten die veel worden verkocht door andere webshops die aan dropshipping doen. Zo kunnen andere dropshipping bedrijven een levertijd van 24u garanderen en dat is naar mijn idee veel geld waard. Jij als groothandel kan dan ook de controle uitvoeren of alle producten aan de eisen voldoen van de EU. Op deze manier is alles veilig en loopt niemand een risico.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.