Vlak voor of vlak na de dividenduitkering instappen

De meeste bedrijven keren minimaal één keer per jaar dividend uit voor alle aandeelhouders. Dit dividend kan vergeleken worden met de rente die iemand vroeger kreeg op zijn bankrekening. Het dividend dat deze persoon krijgt, is een deel van de winst dat het bedrijf heeft gemaakt. Hoe meer aandelen iemand in zijn bezit heeft, hoe groter het deel van de winst die persoon recht op heeft.   

Voorbeeld: Coca Cola keert elk kwartaal ongeveer $0,40 per aandeel uit. Dat komt neer op $1,60 per aandeel per jaar. Eén aandeel kost ongeveer $42,50, dus het dividend schommelt tussen de 3,5% en 4% per jaar. Niet verkeerd als je dit vergelijkt met de spaarrente die je bij een bank krijgt. Daarnaast groeit de waarde van het aandeel ook langzaam mee, zodat de winst nog hoger wordt. Wat is nou het beste moment voor de aankoop van het aandeel? Is dat vlak voor of vlak na de dividenduitkering? Of maakt het uiteindelijk helemaal niks uit?

Wat is Ex-dividend?

Voordat er dividend wordt uitgekeerd, moet er eerst worden vastgesteld wie er precies recht hebben op dit dividend en wie niet. Ergens moet een duidelijke streep getrokken worden om verwarring te voorkomen. Dit wordt gemeten aan de hand van ex-dividend. Een onderneming bepaalt een specifiek tijdstip waarop er gemeten wordt vanaf wanneer iemand géén recht meer heeft op het dividend en dit wordt ex-dividend genoemd. Iedereen die het aandeel in zijn portefeuille heeft bij de sluiting van de beurs één handelsdag vóór ex-dividend, heeft wél recht op het dividend. Daarna vervalt het recht en moeten de aandeelhouders wachten op de volgende ronde.

Snel een aandeel kopen voor het dividend en dan snel verkopen

Niet iedereen heeft zin om een kwartaal of langer te moeten wachten voordat die dividend ontvangt. Vooral als je kijkt naar hoeveel bedrijven er zijn die dividend uitkeren, moet het mogelijk zijn om elke dag wel ergens een aandeel te kopen om hiervan het dividend op te strijken. Daarna snel inpakken en op naar de volgende. Wanneer je als belegger denkt dat je hiermee iedereen te slim af bent, heb je het helaas mis. Indien het dividend bijvoorbeeld 3% is, dan daalt het aandeel meteen 3% bij de volgende openingsdag. Netto schiet je hier dus helemaal niks mee op. Wanneer je de transactiekosten mee gaat rekenen, kom je er vaak slechter uit.

Je kan er ook voor kiezen om één dag na ex-dividend het aandeel te kopen. Dan staat het aandeel bijna altijd lager en heb je een koopje te pakken. Dit is inderdaad veiliger om te doen, maar je moet wel weer langer wachten op het koersherstel. In die tussentijd had je geld ook ergens anders kunnen groeien, dus uiteindelijk kom je altijd rond hetzelfde uit.

Er zijn altijd mogelijkheden

Ik heb mezelf altijd gehouden aan de theorie die hierover bekend is, daarom heb ik er verder nooit veel aandacht aan besteed, tot deze maand. Een collega vroeg aan mij of ik zijn voorgevoel zou kunnen uitrekenen of het zou kloppen. Zijn voorgevoel zei dat de beurskoers daalt na het ex-dividend, maar daarna bijna altijd weer herstelt. Indien je na het ex-dividend een aandeel koopt, wacht je even een paar dagen op herstel en dan verkoop je alles weer. Dan ontvang je geen dividend, dus je hoeft ook geen dividendbelasting te betalen. Daarvoor in de plaats heb je dan wel weer transactiekosten. Die zijn bij grote bedragen vaak minder dan de dividendbelasting.

De beurskoers schommelt vaak hevig en er worden ook veel beslissingen gemaakt op basis van emotie. Doordat de emotie ook een factor is die meespeelt in de koersontwikkelingen, kunnen de grotere schommelingen net dat koopkansje creëren waarmee je 1% extra winst per keer zou kunnen halen. Als je dit 2x in de maand voor elkaar krijgt, is dat toch een rendement van 24% per jaar.  

Dit wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan en ik ben gaan rekenen met een paar stabiele aandelen die bekend staand om hun dividenduitbetalingen. Ik dacht: “Hoe stabieler een aandeel beweegt, hoe groter de kans dat de koers snel herstelt.” Met deze blik ben ik een paar bedrijven tegengekomen die interessant zijn.

Ik heb van een paar bedrijven de koersgegevens van de afgelopen 15 jaar gepakt en gekeken hoe de koers gemiddeld is bewogen na het ex-dividend. Het ex-dividend heb ik als 0-meting genomen en vanaf daar ben ik gaan uitrekenen hoe de koers gemiddeld is gelopen t.o.v. de 0-meting. Hieruit kwamen een paar hele interessante bevindingen die een klein beetje afwijken van de oorspronkelijke theorie. Gelukkig voor mij, want dat betekent een extra koopkans. 

Coco Cola koersverloop na dividend

Mijn voorgevoel vertelde mij dat ik hier de meeste kans zou hebben, dus dit heb ik als eerste uitgerekend.

Het opvallende hiervan is dat de koers gemiddeld gezien nog een extra dag zakt. Op de dag van het ex-dividend zakt de koers precies hetzelfde als het uitgekeerde dividend, maar de dag erna zakt het nog steeds verder weg…… Op dag 1 zakt het aandeel verder weg dan dat er dividend wordt uitgekeerd. Na de 20ste handelsdag is het herstel plus de grootste groei gerealiseerd. Hierna levert het weinig op. In 20 handelsdagen kan hier 1,5% winst worden gepakt.

Pepsi koersverloop na dividend

Het verbaasde mij hoeveel Pepsi overeenkomt met Coca Cola. Hier staat het aandeel het laagste op 2 dagen na het ex-dividend en de grootste groei is gemaakt na 22 beursdagen. Hiermee zou je 1,1% winst kunnen pakken in 22 handelsdagen. Dit is geen vetpot, maar daarentegen loop je weinig risico met zo’n stabiel aandeel.

Starbucks koersverloop na dividend

Het is in deze grafiek iets moeilijker te zien, maar ook hier daalt de koers gemiddeld 2 dagen achter elkaar. Op de 2de dag staat Starbucks 0,5% lager en dat biedt weer een mooie koopkans. Afgelopen 15 jaar is Starbucks echt gegroeid, dus het had weinig zin om dit aandeel te verkopen.

Wat is nu slim om te doen?

Persoonlijk gezien ben ik meer van het lange termijn beleggen via indexfondsen door passief te beleggen, dus ik zal niet zo snel iets aankopen om daarna weer snel te verkopen. Warren Buffett en ik liggen hiermee op dezelfde lijn betreft het beleggen. Indien je op dezelfde manier wil beleggen als Warren Buffet, kan je zijn 5 regels opvolgen. Deze tips zijn niet moeilijk, dus het is een makkelijke manier om steeds rijker te worden. Helaas hebben niet veel mensen hier het geduld voor, waardoor het niet voor iedereen is weggelegd.

Ik weet nu wel wanneer ik een aandeel het beste kan aankopen. In bovenstaande gevallen is dat 1 of 2 dagen na het ex-dividend. Dan heb ik elke keer een klein voordeeltje, zodat ik 0,5% meer aandelen kan kopen met hetzelfde geld.

Disclaimer, ik ben geen professional en ik heb alleen naar de gegevens gekeken van het verleden. In de toekomst kunnen de koersen zich heel anders gaan bewegen, dus ga eerst zelf op onderzoek uit voordat je blind vertrouwt op mijn analyse.  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.