Wat meet de aandelen beurs eigenlijk?

Wat meet de aandelenbeurs

De Amerikaanse aandelenbeurs is op de hoogste stand ooit gesloten. Alle verliezen van de coronacrisis zijn inmiddels weggewerkt en de belangrijkste beurs van de wereld, de S&P 500 staat op een winst. Het is raar dat de aandelenbeurs in Amerika op de hoogste stand ooit staat, terwijl de wereldeconomie het echt zwaar heeft. Hoe kan het dat de aandelenbeurs zo hoog staat, terwijl de werkloosheid enorm hoog is?

Dit is het tegenovergestelde van wat je in eerste instantie juist zou verwachten. Wanneer de aandelenmarkt het goed doet, wordt er namelijk geld verdiend. Er kan alleen maar meer geld worden verdiend indien het goed gaat met de economie. Het verdiende geld komt uiteindelijk weer terug in de economie terecht, zodat het proces versterkt wordt. Deze vergelijking kan nu niet worden gemaakt, omdat de tegenstelling nog nooit zo groot is geweest. Blijkbaar kan de beurs op een nieuw hoogtepunt staan, terwijl de economie een grote krimp laat zien.

Simpel voorbeeld van een bedrijf

Om het verhaal behapbaar te maken, zal ik beginnen met het uitleggen van de werking van een bedrijf. Wanneer iemand een bedrijf wil uitbreiden maar hier geen geld voor heeft, kan deze persoon naar de bank gaan. Helaas leent de bank niet zo heel snel geld uit aan een ondernemer, waardoor de ondernemer op een andere manier geld bij elkaar moet krijgen. Dit kan de onderneming doen door aandelen uit te geven. Een aandeel geeft aan dat de houder van een aandeel voor een deel eigenaar is van het bedrijf. Als iemand 100% van de aandelen in handen heeft, is die persoon voor 100% eigenaar. Indien de eigenaar geld nodig heeft voor het bedrijf, kan de eigenaar een deel van zijn aandelen verkopen. Stel dat hij 50% van zijn aandelen verkoopt voor totaal €100.000,- dan heeft hij dat geld tot zijn beschikking om te investeren in het bedrijf, zodat hij kan groeien.

Wanneer het bedrijf groeit en winst maakt, kan er een deel terug worden gegeven aan de aandeelhouders. Dit wordt dividend genoemd. Stel dat het bedrijf elk jaar €10.000,- uitbetaalt aan de nieuwe aandeelhouders, dan hebben die aandeelhouders 10% winst per jaar. Er zijn veel investeerders die dit nauwlettend in de gaten houden en zij bekijken de ontwikkelingen van bedrijven. Wanneer deze investeerders 10% dividend per jaar zien, willen zij hier graag van mee profiteren. Op de bank levert je geld immers niks op. Dan zoeken zij contact op met de mensen die dit aandeel hebben en proberen het aandeel van hen over te kopen. Doordat het bedrijf het goed doet, kan iemand nu €200.000,- bieden voor de uitgegeven aandelen. De eerste koper van het aandeel kan nu een mooi bedrag verdienen door alles te verkopen. De koper kan een mooi bedrag verdienen door het ontvangen van dividend in de toekomst. Daarnaast kan het aandeel in de toekomst nog meer waard worden. Het handelen van aandelen wordt op de beurs gedaan.

Wat wordt er verhandeld op aandelenbeurzen

Wanneer er over een beurs wordt gesproken, wordt dat vaak weergegeven met een indexcijfer. Om even bij hetzelfde voorbeeld te blijven, pak ik de S&P 500 er weer bij. Deze index houdt bij wat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven doen en dit wordt weergegeven met het indexcijfer. Het indexcijfer van de S&P 500 staat nu ongeveer op 3.400 punten. Om alles over één kam te scheren is elk bedrijf gemiddeld gezien 0,2% verantwoordelijk voor deze index. Aan de hand van de aandelenkoers kan er gekeken worden hoe goed een bedrijf het doet. Wanneer de aandelenkoers stijgt van de meeste aandelen in deze index, dan stijgt de index van de S&P 500. Op deze manier kan er heel snel gekeken worden hoe het er voorstaat met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.

Naast deze index zijn er ook nog andere indexen die gevolgd kunnen worden op de beurs, zoals de NASDAQ. Die houdt de index bij van de 100 grootste technologiebedrijven van Amerika. De AEX houdt de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven bij in zijn index. Elke keer wanneer het nieuws in Nederland uitgebreid aandacht besteed aan de AEX, praten ze eigenlijk maar over 25 bedrijven in Nederland. Dit geeft eigenlijk maar een klein deel weer van de gehele economie.

Wat doen mensen op de beurs

Op de beurs proberen mensen geld te verdienen door te handelen met aandelen. Ze maken een analyse van een bedrijf en schatten in of dit bedrijf het in de toekomst beter of slechter gaat doen. Wanneer ze iets in het bedrijf zien zitten, investeren ze hierin geld in de hoop dat het aandeel later meer waard wordt. Of dat ze in de tussentijd dividend ontvangen van het bedrijf, zodat de investering ook meer waard wordt.

Wanneer je een aandeel kiest, moet je niet kijken naar welk aandeel jij graag wil zien stijgen. Als individu heb je immers vrijwel geen zeggenschap in het koersverloop van een aandeel. Daarom moet je jezelf afvragen wat de meeste andere mensen over een aandeel denken. Voor het geval je niet gelooft in de Bitcoin, kan je hier als investeerde wel geld mee verdienen. Momenteel is de Bitcoin weer aan het stijgen en de media duikt hier graag op. Als je merkt dat de media de interesse bij veel mensen aan het aanwakkeren is om een Bitcoin te kopen, kan jij dat natuurlijk ook doen omdat je denkt dat andere mensen een Bitcoin kopen. Op deze manier kan je een graantje meepikken met een opwaartse trend, terwijl je zelf geen voorstander hoeft te zijn van de Bitcoin.

Natuurlijk is dit een overdreven voorbeeld, maar tenminste wel een duidelijke. Er hoeft niet altijd een grote zeepbel te worden gecreëerd. Het bedrijf Apple blijft ook maar groeien, maar zij keren elk jaar meer geld uit aan aandeelhouders en maken elk jaar meer winst. Tesla behoort ook tot één van de grootste bedrijven, terwijl het afgelopen maand voor de eerste keer pas winst had gemaakt. Dus een bepaalde verwachting wordt ook gemeten met verkoopcijfers die later naar buiten komen. Wanneer de cijfers elke keer overeen komen met de positieve verwachtingen, blijft het bedrijf groeien. Het tegenovergestelde is natuurlijk ook mogelijk. Wanneer de cijfers tegenvallen, daalt de waarde van het aandeel. Hierdoor schommelt de koers constant.

Waarom staat de beurs hoog terwijl de economie krimpt?

Momenteel staat de beurs op zijn hoogste punt, terwijl het slecht gaat met de economie. Dat komt omdat de beurs alleen naar een select groepje bedrijven kijkt die in de index staan. Daarnaast bij de S&P 500 staan ook veel technologie bedrijven die het juist goed hebben gedaan tijdens de coronacrisis. De groei van deze bedrijven is juist gerechtvaardigd. De bedrijven die het voornamelijk slecht doen, zijn de terrasjes en kleine bedrijven op de hoek. Die staan niet op de beurs vermeld, omdat ze zo klein zijn. De klappen vallen veel buiten het gezichtsveld van de aandelenbeurs.

Investeerders kijken voornamelijk vooruit, want ze willen in de toekomst geld verdienen. In het verleden valt namelijk niks meer te halen. Momenteel heeft de wereld veel last van het coronavirus, maar investeerders denken dat dit virus na verloop van tijd weg is en alles terug naar het oude gaat. De investeerders kunnen het fout hebben en lopen hierdoor risico, maar dat risico wordt door de investeerders gedragen. Wanneer een bedrijf over een jaar weer normaal draait, heeft de investeerder profijt van zijn investering die hij tijdens de crisis heeft gedaan.

Hoeveel risico loopt een investeerder eigenlijk?

Als iemand veilig wil beleggen op de beurs, wordt er vaak aangeraden om een tracker te kopen op een index. Als één bedrijf het slecht doet, merk je daar weinig van. Daar staat tegenover dat je er ook weinig van merkt als één bedrijf het heel goed doet. Zo kan je makkelijk je risico’s spreiden.

Een ander voordeel van het kopen van een tracker van de grootste bedrijven, heeft met de overheid te maken. De overheid krijgt voornamelijk geld binnen door werkende mensen en veel werkende mensen werken bij de grootste bedrijven. Voor een land is het niet fijn als alle grote bedrijven failliet gaan, daarom kan de overheid de grote bedrijven een handje helpen als ze het moeilijk hebben. Nederland helpt KLM nu heel veel, omdat dit bedrijf aanzienlijk is in Nederland. Indien jij hebt geïnvesteerd in een tracker op de AMX, dan zit KLM daar ook bij. De overheid is KLM nu aan het helpen, zodat het niet failliet gaat en daar heb jij als investeerder dan voordeel van, want de overheid vangt een deel van de klap op. Wanneer KLM over een paar jaar weer veel winst maakt, heb jij daar ook profijt van als investeerder. Als investeerde zit je redelijk veilig.

Om even wat nuance te brengen in mijn verhaal. Als een groot bedrijf een bubbel blijkt te zijn, schaadt dat de economie wel degelijk. Kijk maar naar de hypotheekcrisis van 2008. Ook toen schoot de overheid bedrijven te hulp, zodat ze niet om zouden vallen en dit heeft iedereen in Nederland wel gemerkt. De enige manier om mee te profiteren van een hogere beurs is door mee te doen op de aandelenmarkt. Volgens Warren Buffett is de veiligste manier om dat toe doen door het aankopen van een indexfonds, zodat jij net als de rijke ook steeds rijker kan worden. Wanneer je meer tijd wil spenderen aan het uitzoeken van aandelen, dan heeft Warren Buffett ook 5 beleggingstips.

One thought

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.