Code rood voor de evenementen branche

Op 14 augustus kwam het CBS met cijfer naar buiten over de krimp van de economie. Gemiddeld gezien is de economie dit kwartaal met 8,5% gekrompen t.o.v. hetzelfde kwartaal vorig jaar. Zoals je kan zien op onderstaande grafiek, is dit ongekend. Ter vergelijking, toen er totale paniek was tijdens de financiële crisis van 2008 en 2009 was er een krimp van 3,6%. Als ik deze twee crisissen met  elkaar vergelijk, voelde de financiële crisis als een hobbeltje op de weg.

De intelligente lockdown heeft er wel voor gezorgd dat de krimp minder heftig is vergeleken met de landen om ons heen. Desondanks heeft het iedereen zowel mentaal als financieel geraakt. De ene branche is nog harder geraakt dan de andere branche. De krimp van 8,5% is gemiddeld genomen, dat wil zeggen dat sommige branches nog harder zijn geraakt dan die 8,5%. De evenementenbranche is hier het perfecte voorbeeld van, want hier is de situatie de afgelopen maanden onveranderd slecht gebleven.

Meten met twee maten

Heel veel sectoren zijn nu “deels” weer open, of open onder bepaalde voorwaardes. Vaak ging zo’n opening gepaard met een demonstratie die eraan vooraf ging. Het lijkt erop dat de sector die het meeste lawaai maakt de meeste privileges krijgt. Alle andere sectoren die geen lawaai maken, wachten maar braaf af. Wanner er door veel mensen lawaai wordt gemaakt in een sector kan er democratisch voor gezorgd worden dat die open gaat, maar dat is niet mijn ideaal beeld van een goed werkende democratie. Liever zie ik eenduidige regels die de lading voor een groot gedeelte dekken. Door de vele uitzonderingen zijn de regels er niet makkelijker op geworden. Daarnaast zijn er ondertussen vele scheve gezichten in Nederland, omdat de regels overal anders zijn. Op deze manier wordt niet elke sector gelijk behandeld.

Om even een paar tegenstrijdigheden te noemen;

  • Buiten moet je 1,5m afstand houden van elkaar. Kom je thuis, dan verandert de regel in een dringend advies.
  • Bij grote zalen van meer dan 100 man, moet je van tevoren reserveren. Ga je naar een winkelcentrum of een museum, dan is het geen enkel probleem.
  • Wil je naar de horeca, dan “moet” iemand zich registreren. Heeft deze persoon daar geen zin in, dan is dat geen reden om het bezoek te weigeren.
  • Schud geen handen met elkaar en raak elkaar niet aan. Als je naar de sportclub, kapper, fysio of een sekswerker gaat, dan is aanraking geen probleem……
  • Is er een continue doorstroom van mensen op de kermis, winkelcentrum of dierenpark, dan is er niks aan de hand. Kan er bij een “beurs” evenement toch de 1,5 meter worden gewaarborgd, dan is het evenement nog steeds verboden. [1]

Door deze inconsistentie is de evenementenbranche het ondergeschoven kind geworden. Ik ben van mening dat de overheid zeker regels moet invoeren om deze coronacrisis te lijf te gaan en natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Maar deze inconsistentie kan ik niet meer begrijpen, want het rijmt niet met elkaar.  

Dit is niet lang meer houdbaar

Hoe langer deze scheve regels in stand worden gehouden, hoe zwaarder de evenementbranche het krijgt. Vanaf maart dit jaar zijn er geen evenementen meer georganiseerd en dat hakt er echt in. Veel bedrijven zijn ondertussen al door hun reserves heen en moeten mensen gaan ontslaan zoals bij de RAI Amsterdam. Andere bedrijven zijn ondertussen al omgevallen, zoals JMT en van der Veen. Als de overheid niet snel maatregelen neemt, zullen meerdere ondernemingen hetzelfde lot zijn bekoren zoals JMT en van der Veen. Ik begrijp ook wel dat ondernemers risico’s moeten incalculeren zodat ze tegenvallers kunnen opvangen, maar ondertussen zijn er al 6 maanden geen evenementen meer georganiseerd. Een bedrijf moet wel heel veel vet op de botten hebben zitten om maandenlang te kunnen overbruggen zonder inkomsten uit opdrachten.

Huidige steun is niet voldoende

Zoals het er nu uitziet, zit er weinig verbetering in voor de toekomst en het vet op de botten is op. Vandaar dat de evenementen branche code rood afgeeft, want er staan tienduizenden banen op de tocht. Aangezien de VVD een grote voorstander is van het behoud van banen en sectoren, wordt er nu een appèl gedaan op de regering. Iedereen heeft gezien dat de regering in staat is om complete branches te helpen die in nood zijn en de KLM is hier het perfecte voorbeeld van. Nu wil de evenementenbranche graag zien dat er geen onderscheid wordt gemaakt, zodat elke branche de hulp krijgt die het nodig heeft.  

Alle ondernemingen zijn naar mijn idee wel blij dat een groot deel van de loonkosten wordt gedekt door de overheid, maar helaas is dat niet voldoende voor de langere termijn. Een onderneming heeft naast de loonkosten nog andere kosten die doorlopen. Denk maar aan het huur van het pand, de afschrijvingen, lopende contracten enz. Daarom is er meer hulp nodig om ervoor te zorgen dat er geen massa ontslagen en faillissementen komen in deze sector. Als dat gebeurt, zijn we verder van huis.

Indien je voor het behoud bent van de evenementenbranche, teken dan de petitie tegen de uitsterving. Daarnaast kan je ook mee demonstreren op het Maliveld op 25 augustus, of licht je gebouw rood op van de nacht van 25 op 26 augustus, zodat je aangeeft dat het code rood is voor deze evenementenbranche.


[1] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/openbaar-en-dagelijks-leven

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.