Waarom worden de rijken steeds rijker?

Afgelopen jaren werd er elke keer bij Prinsjesdag verteld dat iedereen er een paar procent op vooruit zou gaan, omdat de economie was aangetrokken. Ondanks dat vrijwel iedereen erop vooruit gaat, wordt het verschil tussen arm en rijk steeds groter. Wanneer er naar het minimumloon wordt gekeken, is het in totaal niet veel gestegen in de afgelopen 10 jaar. In 2010 was het minimumloon €8.12 per uur en in 2020 was dat €9.54 per uur. Dat komt neer op een jaarlijkse stijging van 1.7%. Doordat alles elk jaar duurder wordt vanwege de inflatie, gaat iemand met het minimumloon er netto weinig op vooruit.

Volgens het CBS heeft Nederland rond de 200.000 miljonairshuishoudens in het land en dit aantal stijgt al wel jaren. De rijken lijken juist wel te floreren bij een betere economie en profiteren hier meer van. Hoe kan het dat de rijken meer profiteren van een betere economie en rijker worden, terwijl de armen niet veel vooruit lijken te komen?

Andere manier van besteden

Als eerste hebben de armen mensen een andere manier van geld besteden dan de rijken. Wanneer armen mensen meer loon verdienen, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk eerst worden besteed aan noodzakelijke materialen. Soms hebben de mensen eindelijk genoeg geld om iets te kopen wat ze al heel lang wilden hebben. Denk hierbij aan een grote tv, nieuwste telefoon, grotere auto enz. Hierdoor zal er weinig tot geen geld overblijven om te sparen.

Dit is in tegenstelling tot de rijken mensen. Vaak hebben de rijken al alle spullen die zij graag willen hebben. Als zij meer verdienen, houden zij meteen meer over. Door dit geld op een spaarrekening te zetten of om te beleggen, stijgt het vermogen extra hard.

Veel armen mensen wonen ook in een huurhuis. Elke maand zijn zij geld kwijt aan de huur en daarom bouwen zij moeilijker iets op. De meeste rijken mensen hebben minimaal 1 huis. Door het maandelijks betalen van de hypotheek bouwen zij elke maand wel iets op. Op de lange termijn gezien worden huizen ook meer waard, zodat het vermogen van de rijken ook hier harder groeit. Wanneer de rijken meerdere huizen hebben die zij verhuren, verdienen zij op twee manieren geld. Enerzijds door de huur en anderzijds door de waardestijging van het huis.

Daarnaast als iedereen er 2% erop vooruit gaat, lijkt dat een eerlijke verdeling. Maar 2% van een maandloon van €1.600,- is veel minder dan 2% van een maandloon van €10.000,-. Hierdoor wordt het verschil ook meteen groter en beter zichtbaar.

Andere manier van inkomen

De meeste mensen die arm zijn, verdienen hun geld met werken. Zij investeren eigen tijd bij het bedrijf van hun baas en de baas betaalt ze daarvoor een loon. Dit klinkt voor de meeste mensen super logisch, maar dat is juist het probleem waarom de armen arm blijven.

Als je alleen geld verdient door te werken, beperkt dat meteen de hoeveel geld dat verdiend kan worden per maand. Er zit wel een kleine rek op, maar die rek is er snel uit. Indien je goed je best doet, zou iemand extra uren kunnen maken. Het is onrealistisch om consequent meer dan 220 uur per maand te werken dus dat is meteen de eerste grens waar tegenaan gelopen wordt. De persoon zou ook om opslag kunnen vragen, maar een uurloon kan ook niet oneindig hoog zijn. Deze twee punten bepalen al meteen de bandbreedte waarin de armen mensen zich bevinden met de inkomsten. Dan laat ik de hogere belastingtarieven nog even buiten beschouwing bij een hoger loon.

De rijken mensen pakken dit anders aan. Zij verdienen maar een klein deel van hun inkomen met het werken voor een baas of ze werken helemaal niet voor een baas. De meeste rijken mensen verdienen het meeste geld met hun eigen bedrijf, of door het beleggen van hun eigen geld zoals Warren Buffett. Dit doen zij bijvoorbeeld via indexfondsen en daarmee creëren zijn een passief inkomen. Wanneer zij een eigen bedrijf hebben, zijn er vaak andere mensen in dienst die voor de baas werken. Het verdiende geld van de werknemers stroomt naar de baas toe. Hier zit bijna geen limiet aan tot hoeverre dit uitgebreid kan worden. Apple is hier het bewijs van en dit bedrijf groeit ook nog steeds door.

Wanneer er bij een bedrijf meer vraag is, kunnen er meer werknemers komen om het werk af te handelen. Meer werknemers betekent in dit geval ook meer omzet. Wanneer de eigenaar een vervanger zoekt voor zijn eigen taken in het bedrijf, wordt er door iedereen geld verdiend voor de eigenaar. Zo kan de eigenaar van het bedrijf uiteindelijk geld verdienen, zonder daar zelfs nog energie en tijd in te steken. Dan kan de eigenaar iets nieuws opzetten waarmee een nieuwe inkomstenstroom kan worden gecreëerd. Marcus Lemonis is hier het perfecte voorbeeld van en heeft hier een programma over gemaakt. Dit heet heel toepasselijk The Profit.

Een andere manier waarop de rijken geld verdienen, is door te beleggen zoals in een indexfonds, of door het verhuren van vastgoed. Gemiddeld verdient een belegger hiermee 7% rendement per jaar en via vastgoed zelfs nog meer. Wanneer er met 1 miljoen euro wordt belegd, wordt hier gemiddeld €70.000,- per jaar mee verdiend met niks doen. Dat is al een mooie basis waar iemand goed van kan leven. Vaak herbeleggen de rijken mensen ook nog het verdiende geld, zodat de inkomsten het jaar daarop nog hoger zijn. Na het herbeleggen staat de geldkraan letterlijk open. Het grootste probleem is meestal om op dit punt te komen.

Hoe word je zelf rijk?

Hoeveel iemand verdient is niet bepalend voor zijn rijkdom, zoals meestal wordt gedacht. Het gaat er juist om hoeveel iemand elke maand overhoud, want daarmee wordt iets opgebouwd. Als je heel veel per maand verdient, maar je jaagt er alles doorheen, zal je nooit rijk worden of blijven. Dit is precies de reden waarom de Amerikaanse rapper 50 cent zich failliet heeft verklaard, ondanks dat het geld met bakken binnen stroomde.

Het is de kunst om elke maand geld over te houden, zodat je dat kan investeren. Op deze manier werkt het geld voor jou in plaats van andersom. De investering werkt 24u per dag voor je, dus ook als je slaapt of als je op vakantie bent. Zolang er alleen maar geld wordt verdiend door te werken voor een baas, kan er nooit een vogelvlucht gemaakt worden naar rijkdom.

passief inkomen genereren

Indien jij je ook bij de rijken wil voegen, kopieer dan hun gedrag. Lees de 5 beleggingstips tips van Warren Buffett, zodat je weet waarop je moet letten voordat je een aandeel koopt. Of koop precies dezelfde aandelen die Warren Buffett in zijn portfolio heeft.  Investeer tijd in je eigen bedrijf of investeer geld op de beurs, zodat je inkomsten ook doorlopen als je slaapt. Zonder passief inkomen, is het heel moeilijk om rijk te worden. Ik ken namelijk niemand die rijk is geworden van sparen bij de bank.

Indien je het interessant vindt om naar meer verschillen te kijken tussen arme en rijke mensen, raad ik je aan om het boek Rich dad poor dad (affiliate link) te lezen. Dit boek is ook in de Nederlandse taal uitgegeven als rijke pa arme pa (affiliate link). Hierin staan tips hoe je ervoor kan zorgen om meer geld te verdienen met een passief inkomen dan met werken in loondienst, zodat je niet afhankelijk bent van een baas. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in andere boeken over beleggen, heb ik een boekenlijst samengesteld waar ik persoonlijk veel aan had.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.