Hoeveel groter kan Apple nog worden?

Op het moment van schrijven is Apple het grootste bedrijf van de wereld en het bedrijf is meer dan 1,9 biljoen dollar waard. Dit kan je ook lezen als 1.900 miljard dollar. Om dit even in perspectief te plaatsen, Apple is:

  • 14x groter dan ASML
  • 19x groter dan Shell
  • 46,5x groter dan Philips
  • Als Apple gelijk zou worden verdeeld over elke Nederlander, dan krijgt iedereen €112.000,- aan aandelen.

Ongeveer twee jaar geleden bereikte Apple als eerste bedrijf de grens van 1 biljoen dollar. Toen vermoedde ik al dat een bedrijf niet heel veel groter zou kunnen worden. In mijn achterhoofd dacht ik wel dat het iets zou kunnen groeien, maar sinds die tijd is het Apple 90% in waarde gegroeid. Met andere woorden, dat is 9,5x Shell….. De enige die dit voorzag was Warren Buffett. Hij is de grootste aandeelhouder van Apple en dit aandeel bezit ook het grootste gedeelte van zijn portefeuille. Ik zat er dus behoorlijk naast met mijn eerste gedachte. Vandaar dat ik een tweede poging ga wagen, maar dan onderbouwd. Ik wil namelijk graag weten hoeveel groter Apple nog kan worden.

Hoeveel dividend wordt er per Apple aandeel uitgekeerd?

Vanaf 2015 keert Apple ongeveer tussen de 1,5% en 2,5% dividend uit per jaar. Dat is redelijk stabiel te noemen en voor een technologiebedrijf helemaal niet verkeerd. De meeste technologiebedrijven herinvesteren alle winsten terug in het bedrijf, dus voor de aandeelhouders is dit wel fijn.

De huidige waarde van een aandeel staat nog steeds in verhouding met het dividend. Op basis hiervan is de koers nog niet vooruit gelopen op het uitbetaalde dividend. Zolang de dividenden groeien, groeit Apple op een natuurlijke basis mee.

Een kijkje nemen in de winsten

De winst per aandeel is afgelopen jaren ook gestegen. Hierbij bedroeg dit in 2015 nog $9,22 en in 2019 was dit $11.89. Dit is een groei van bijna 30%. Elke jaar wordt er ongeveer hetzelfde deel van de winst omgezet in dividend voor de aandeelhouders. Zoals het er nu uitziet, maakt Apple elk jaar meer winst, zodat dit de absurde groei rechtvaardigt.

Wanneer ik naar de jaarwinsten kijk, is er iets geks aan de hand. De winst bedroeg in 2015 rond de $51 miljard dollar en in 2019 bedroeg dit iets meer dan $57 miljard dollar. Dit komt neer op een jaarlijkse groei rond de 3%. Wanneer ik naar de beurskoers kijk, is die in dezelfde periode 30% per jaar gegroeid. Dit komt totaal niet overeen, dus hoe kan Apple dan zo enorm gegroeid zijn?[1]

Het geheim van de smid

De groei van Apple is natuurlijk wel te verklaren, want er zijn enorm veel analisten die Apple dagelijks in de gaten houden. Wanneer er iets niet klopt, zullen er meteen hordes mensen aan de bel trekken.

De beurskoers blijft zo stijgen, omdat Apple de eigen aandelen inkoopt met de winst die zij maken. Wanneer Apple een eigen aandeel inkoopt, hoeft daar geen dividend voor worden te betaald. Dat aandeel is tenslotte al van het bedrijf zelf. Op deze manier wordt de winst over steeds minder aandelen verdeeld, zodat elk aandeel een groter gedeelte van de winst ontvangt. Hoe meer winst elk aandeel ontvangt, hoe meer het aandeel waard is. Hierdoor blijft de beurskoers van Apple alsmaar stijgen. In theorie kan dit doorgaan totdat er geen aandelen meer over zijn.

Waarom koopt Apple zijn eigen aandelen in

Apple verdient meer geld dan dat het nodig heeft. Doordat de rente zo laag staat, heeft het afbetalen van de schulden ook weinig zin. Al het geld op de bank zetten, is door de negatieve rente ook niet rendabel. Hoeveel geld moet er eigenlijk besteed worden aan nieuwe ontwikkelingen? Deze tak kan ook verzadigd raken na verloop van tijd. Wanneer er geld geïnvesteerd wordt omdat je niet weet wat je ermee moet doen, dan levert dat niet altijd het gewenste resultaat op. Dit beperkt de opties die Apple kan doen met al het geld.

Apple kan ervoor kiezen om elke keer het dividend aan de aandeelhouders uit te keren, maar hier kleven ook nadelen aan. De meeste beleggers willen een stabiel dividend ontvangen dat elk jaar groeit. Daar kan beter op gebouwd worden dan dat het ene jaar veel wordt uitbetaald en het andere jaar niks.

Hierdoor blijft alleen nog maar de optie over om de eigen aandelen in te kopen. Wanneer de beurskoers hierdoor stijgt, komt het indirect ook bij de beleggers terecht. Zolang de beurskoers stijgt, zijn de aandeelhouders tevreden.

Mijn beleggingsvisie voor Apple 2020

Om terug te komen op de hoofdvraag: “Hoeveel groter kan Apple nog worden.” De jaarwinsten van Apple hebben zijn grootste groei al gerealiseerd. Hier kunnen geen grote stappen meer worden gezet. Ik denk dat Apple blijft groeien, omdat het zijn eigen aandelen in blijft inkopen in de toekomst. Er zijn simpelweg geen alternatieven wat Apple met zijn geld kan doen, daarom verwacht ik dat de groei gewoon door blijft gaan. Aangezien het aandeel nu zo hoog staat, wordt het inkopen van de eigen aandelen voor Apple elke keer wel een steeds duurdere grap.

Disclaimer: Ik ben geen officiële analist, maar een fanatiekeling op het gebied van beleggen. Raadpleeg eerst andere officiële bronnen, voordat mijn beleggingsvisie 1 op 1 wordt overgenomen.


[1] https://www.analist.nl/aandeel/details/377-apple

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.