Nieuwe opleving bij de cryptocurrency

Afgelopen paar weken zijn de prijzen van bijna alle cryptocurrency weer flink gestegen. De Bitcoin is in een paar maanden tijd van $6.000,- naar meer dan $11.500,- in waarde gestegen. De Bitcoin staat niet alleen in deze prijsstijging van afgelopen maanden. De waarde van de Ethereum munt is de afgelopen maanden meer dan 300% gestegen. Deze markt beweegt normaal gesproken al heel veel, maar nu is het nog meer dan normaal. Deze bewegelijkheid van de huidige koersen is nog maar een paar keer eerder geweest.

Een soortgelijke stijging van cryptocurrency kwam ik als eerste tegen eind 2013 tot begin 2014. Toen kwam de Bitcoin voor de eerste keer boven de $1.000,- uit. Op het einde van 2017 steeg de Bitcoin heel even naar een nieuw record van bijna $20.000,-. Om de drie tot vier jaar krijgen de cryptocurrency een enorme groei en daarna zakt het deels weer in. Het opvallendste is dat elke groei weer groter is dan de vorige groei. Wat is er aan de hand in deze sector en is er spraken van een patroon, zodat we weer een nieuwe piek kunnen verwachten?

Halving van de Bitcoin

Het eerste patroon wat ik heb gevonden heeft te maken met de halving van de Bitcoin. Ik zal proberen om hier een hele beknopte uitleg te geven die kort door de bocht is. Bitcoins worden gemind door computers. Iedereen kan in principe zijn computer gebruiken om bitcoins te minen. De aangesloten computer zorgt dat het Bitcoinnetwerk blijft draaien door middels het minen alle transacties te verwerken en dit wordt gemeten in blokken. Als tegenprestatie krijgt de miner voor het oplossen van elk blok 6.25 Bitcoins. Hoe meer rekenwerk je levert aan het netwerk, hoe meer blokken je kan oplossen, hoe groter de tegenprestatie is in Bitcoins.

Om ervoor te zorgen dat de Bitcoins zijn schaarste blijft houden, wordt er na het minen van elke 210.000 blokken de tegenprestatie gehalveerd. Door de halving komen er minder nieuwe Bitcoins op de markt. Dit wordt er dus bedoeld met de halving. Deze halving hebben zich al een paar keer eerder voorgedaan, namelijk in 2012 en 2016 en nu dus ook in mei 2020. Het is opvallend dat dit elke keer heeft plaatsgevonden vlak voordat er een grote opleving kwam. Na de halving zagen we elke keer dat het aanbod van nieuwe Bitcoins terugliep, maar de vraag wel steeg. Wanneer de vraag harder groeit dan het aanbod, gaat de koers omhoog. [1]

Onzekere economische tijden

De halving is niet de enige reden dat de koers nu aan het stijgen  is. Amerika heeft de geldpers aangezet om de coronacrisis te bezweren. Wanneer de Federale Reserve meer dollars erbij print, daalt de waarde van de dollar. Vaak zoeken beleggers dan een veilige haven voor hun geld en wijken ze uit naar echte goud of het blauwe goud. Hierdoor is de goudprijs de laatste maanden ook aan het stijgen. Het lijkt er nu op dat mensen niet alleen naar goud aan het kijken zijn voor een veilige haven, maar ook naar de Bitcoin. Op één dip in maart na, was de munt enigszins stabiel te noemen voor digitale valuta begrippen. De bijnaam van de Bitcoin is het digitale goud en dat wordt met de tijds steeds toepasselijker.

De timing van de verhoogde vraag is een lucratief moment gekomen. Door de halving is de aanvoer van nieuwe munten juist afgenomen en de vraag is nu aan het stijgen. Dit verklaart ook een verhoging van de koers. [2]

Ethereum 2.0

De munt van Ethereum heeft ook flink aan de weg getimmerd en is bijna klaar voor een grote upgrade. Met de upgrade kunnen er meer smart contracten worden afgegeven, zodat bijvoorbeeld een notaris of andere tussenpersonen straks niet meer nodig hoeft te zijn. Dat kan echt waarde geven aan een munt indien dit op grote schaal blijkt te werken.

Daarnaast gaat ook de snelheid omhoog waarmee de munten verhandeld kunnen worden van eigenaar. Dit is wel een grote eis om het netwerk gebruiksvriendelijk te maken en uit te rollen over de hele wereld.

In het nieuwe systeem kunnen mensen die 32 munten van Ethereum hebben ook rente krijgen. Dit is voorheen nog niet voorgekomen en ik verwacht dat dit een grote stimulans is voor mensen die de munten lang willen aanhouden. Wanneer zij minder handelen, zal het netwerk ook minder belast worden. Dit verhoogt indirect ook de snelheid van het netwerk.  [3]

De vernieuwing naar Ethereum 2.0 wordt als een grote verbetering gezien en de munt komt steeds dichter bij de beloftes die ze hebben gedaan. Door dit goede nieuws, is de vraag ook toegenomen van deze munt. Dit verklaart dan de daaropvolgende koersstijging.

Aanwakkeren door de media

Een grote stijging van de munten is ook te wijden aan de media. Elke keer wanneer de Bitcoin zijn weg omhoog aan het vinden is, duikt de media er bovenop. Dit wakkert de interesse aan van veel mensen die de boot niet willen missen en ook een paar munten willen kopen. Hierdoor schiet de vraag weer omhoog en dit leidt weer tot een koersstijging van alle munten. Door de koersstijging is dit onderwerp alleen maar nog interessanter geworden voor de media, zodat er meer over wordt geschreven. Vorige week zag ik alweer de eerste berichten in de media verschijnen en dat deed mij weer sterk denken aan de vorige pieken.

Doordat de media het onderwerp weer aanwakkert, willen meer mensen ook een graantje meepikken. Dit fenomeen wordt FOMO genoemd, Fear Of Missing Out. Meestal is dit een slechte reden om iets aan te schaffen en deze investeerders vissen vaak achter het net. Als de media er veel over aan het schrijven is, ben je meestal al te laat voor de grootste piek. Indien ze voor een deel meeliften op een stijgende koers, stappen ze te laat uit. Let hier dus mee op.

Synergie tussen verschillende munten

Niet alle cryptocurrency kan over een kam worden geschoren, omdat bijna alle munten los staan van elkaar. Desondanks zijn er wel veel vergelijkingen te zien in de koersen. In de maanden dat de Bitcoin elke keer op zijn hoogste punt stond, piekten alle andere munten ook. Het goede nieuws van de ene munt heeft dus uiteindelijk ook effect op de andere munten. Ik denk dat mensen niet op één paard willen wedden en hun geld juist spreiden, net zoals bij een indexfonds. Hierdoor wordt de vraag van alle andere munten ook gestuwd.

Beleggingsvisie voor Bitcoin en andere cryptocurrency

Ik denk dat we weer aan een vooravond staan van een groei omhoog, omdat ik dezelfde tekenen zie als de vorige keren. Het netwerk van de cryptocurrency heeft afgelopen jaren enorme spongen gemaakt in professionaliteit en de informatievoorziening op internet is ook toegenomen. Dit keer is iedereen wel beter voorbereid op wat er komen gaat. Het is alleen totaal niet te zeggen hoe groot de piek dit keer zal zijn. Hopelijk hebben mensen ondertussen al wel geleerd van de vorige bubbel en zijn ze op hun hoede wanneer de koers recht omhoog gaat.


[1] https://bitcoin.nl/nieuws/de-bitcoin-halving-heeft-plaatsgevonden-469#:~:text=Op%20maandagavond%20rond%2021%3A25,BTC%20naar%206%2C25%20BTC.

[2] https://newsbit.nl/amerika-drukt-in-1-maand-meer-geld-dan-in-2-eeuwen/

[3] https://www.coindesk.com/research/reports/ethereum-2-0-how-it-works-and-why-it-matters

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.