Beursgenoten review

Tijdens het kijken van RTLZ kwam ik vaak de reclames tegen van Beursgenoten. Mensen die ook vaak naar RTLZ hebben gekeken weten ongetwijfeld waar ik het over heb. Het heeft lang mijn nieuwsgierigheid getrokken over hetgeen wat Geert Schaaij precies beschrijft in zijn blad Beursgenoten. Wanneer ik internet verder afzocht, zag ik wisselende verhalen over de ervaringen van Beursgenoten. Dit maandblad vind ik persoonlijk redelijk prijzig, maar als de meeste voorspellingen van Geert Schaaij uitkomen, moet het zijn geld zeker meer dan waard zijn. Anders had ik net zo goed de gratis tip van Warren Buffett op kunnen volgen en het abonnementsgeld kunnen spenderen aan een indexfonds. Door op een passieve manier te beleggen, zou mij dat ook nog eens veel tijd schelen.

Vandaar dat ik de proef op de som heb genomen en vanaf nu ga ik elke maand een review schrijven over de voorspellingen van Geert Schaaij. Hierin kijk ik wat vorig jaar is geschreven en wat er van zijn voorspellingen uit zijn gekomen. Nu de markt enigszins weer tot rust is gekomen, is het een mooi moment voor de eerste review. Bij deze ga ik kijken wat de voorspellingen waren van augustus 2019 en hoe die voorspellingen afgelopen jaar zich hebben ontwikkeld.

ABN AMRO

De bankensector heeft zware klappen gekregen tijdens de Coronacrisis en dat geldt ook voor ABN. Misschien is het een oneerlijke start om meteen naar deze voorspelling te kijken, maar hij hoort er wel bij. Vorig jaar stond ABN rond de €16,- en hier werd een koopadvies voor afgegeven. Alle banken hebben het afgelopen jaar zwaar gehad, dus ook ABN. Eén jaar later staat ABN onder de €8,-. Hierin had Geert Schaaij dus geen gelijk. Om de pijn toch een klein beetje te verzachten was er vorig jaar geen één analist die deze gevolgen van de Coronacrisis voorspeld kon hebben.

Lucas Bols

Lucas Bols bevindt zich in de markt van cocktaillikeuren. Ook deze markt is hard geraakt door de huidige crisis. Het sluiten van vrijwel alle horecagelegenheden over de hele wereld, heeft dit aandeel niet veel goed gedaan. Dit aandeel werd als koopadvies afgegeven om daarna lang aan te houden. Vorig jaar stond het aandeel rond de €12,70 en nu staat het aandeel voor €7,70 te koop. Helaas was de voorspelling over dit aandeel niet juist.

Ik wil er wel als opmerking bijzetten dat het aandeel voor de Coronacrisis langzaam aan het groeien was. Misschien moet dit aandeel langer aangehouden worden voordat er een degelijk winst op gemaakt kan worden.

Randstand

Voor randstad werd vorig jaar een houdadvies afgegeven met een koersdoel van €45,-. Toentertijd schommelde het aandeel tussen de €41,- en €43,- en momenteel staat het aandeel weer op hetzelfde niveau. Er is ondertussen wel dividend uitgekeerd, dus het houden advies was de juiste voorspelling van Geert Schaaij.

Unilever

Voor Unilever werd vorig jaar een houdadvies afgegeven. Begin augustus 2019 dook het aandeel even onder de €51,- en een jaar later staat het aandeel weer op hetzelfde niveau. Wanneer het dividend wordt meegerekend, kan er gesproken worden over een bescheiden winst. Niet slecht om ongeschonden door de Coronacrisis heen te gaan. Dus dit advies was ook juist van Beursgenoten.

ASMI

Beursgenoten over ASMI

Voor ASMI werd een houdadvies afgegeven. De technologie sector is een van weinige markten die juist lijkt te profiteren van de Coronacrisis en ASMI hoort daar ook bij. Vorig jaar stond het aandeel rond de €75,- en een jaar later staat het op €130,-. Dit aandeel was ook zeker het houden waard en hierin moet ik Beursgenoten ook gelijk geven.

ING

Beursgenoten over ING

Nu gaan we weer verder met de gevaarlijke voorspellingen van de banken. Ook hier werd een koopadvies afgegeven. Vorig jaar augustus stond het aandeel rond de €8,50 en nu staat het net boven de €6,-. Dat is een verlies van 30%. Ook geldt hetzelfde als voor ABN, dit had niemand kunnen voorspellen, maar het advies blijst onjuist.

Tetragon

Tetragon heeft net zoals de banken een moeilijk beursjaar achter de rug. Beursgenoten gaf aan dat het ondergewaardeerd was en gaf hier een koopadvies voor af. Het Coronacrisis heeft ook hier zijn sporen achter gelaten. De koers is in een jaar tijd van $12,30 gezakt naar $9,-. Ook hier had beursgenoten het mis. Misschien heeft de financiële sector een langere tijd nodig om te herstellen van de harde klappen die zijn uitgedeeld.

Continental

Voor Continental werd een houdadvies afgegeven. Er werd wel bij gezegd dat de koers onder druk staat door handelsoorlogen en terugroepacties. Hier is ook nog eens de crisis overheen gegaan die vorig jaar nog niet voorzien kon worden. Vorig jaar augustus daalde het aandeel tot €104,- en momenteel staat het aandeel op €90,-. Continental heeft wel €4,- dividend uitgekeerd, wat de schade enigszins beperkt. Gezien de huidige marktomstandigheden was het houdadvies naar mijn mening wel op zijn plaats.

Compagnie Industrielle et Financiere d’Entreprises

Voor dit Franse bouwbedrijf werd een koopadvies afgegeven van €50,-. In augustus 2019 dipte het aandeel naar de €46,- en momenteel staat het weer op €46,-. Ook hier kan ik Beursgenoten gelijk geven in hun visie.

Boliden

Voor Boliden werd een houdadvies afgegeven. In augustus 2019 dook een aandeel onder de 200 Zweedse kronen en momenteel staat het op 238 Zweedse kronen. Met een winst van bijna 20% in een jaar is dit zeker een goed advies geweest. Dit tel ik als een puntje voor beursgenoten.

Petroleum Geo Services

Nu gaan we weer een kant op die afgelopen jaar niet lekker is gegaan. Dit bedrijf bevindt zich in de oliesector en ook hier zijn zware klappen gevallen. Beursgenoten heeft er wel als opmerking bijgezet dat dit aandeel alleen bedoeld is voor mensen die vertrouwen hebben in de olieprijs. Helaas heeft de olieprijs nog nooit zo’n rare bewegingen gemaakt als afgelopen paar maanden. Hierdoor is de voorspelling van Beursgenoten op dit aandeel ook niet uitgekomen.

Kinepolis

Hier werd een zeer sterk koopadvies afgegeven. Kinepolis richt zich op bioscopen en ook die hebben zware klappen gekregen op de beurs. Door de lock-down is alles stil komen te liggen en dit heeft ook zijn sporen achter gelaten bij Kinepolis. Hierdoor is het aandeel van €52,- gezakt naar €32,-. Ondanks dat de lock-down niet te voorzien was, kan ik dit niet als goede voorspelling rekenen voor Beursgenoten.

Gopro

Dit advies was om voor de korte termijn in te stappen. Vorig jaar augustus was het aandeel tussen de $3,90 en $4,30 waard en op het moment van schrijven is het aandeel $5,18 waard. Deze voorspelling is dus goed uitgekomen voor Beursgenoten.

Teva Pharmaceutical Industries

Geert Schaaij praat vaak over het vinden van pareltjes op de beurs en in dit geval moet ik hem wel gelijk geven. Tegen het advies van andere analisten in, gaf Beursgenoten een koopadvies af voor Teva. In augustus vorig jaar dipte het aandeel naar $6,16 en op het moment van schrijven staat het op $12,-. Hier kan ik Beursgenoten zeker een puntje geven.

Halliburton

Dit bedrijf kreeg de voordeel van de twijfel. Vorig jaar stond het aandeel rond deze tijd op $17,50 en momenteel staat het aandeel op $14,70. Aangezien Halliburton zich op de oliemarkt bevindt, is het geen verkeerde voorspelling geweest. Wanneer het dividend ook wordt meegerekend, vallen de verliezen zeker mee. Je had inderdaad beter Halliburton kunnen kopen dan Shell. Door het geringe verlies en de terughoudendheid, beoordeel ik dit advies als neutraal.

Philips

Beursgenoten over Philips

Houdadvies van Philips. Vorig jaar augustus stond het aandeel rond de €41,- en momenteel staat Philips op bijna €45,-. Dit advies was dus goed te noemen. Dan is het dividend nog niet eens meegerekend. Ook hier had Beursgenoten gelijk.

Montagne et Neige Development

Het advies van Beursgenoten was om hier een klein belang in te nemen, aangezien het risicovol is. Er wordt geadviseerd om op een lagere koers in te stappen, zodat het aandeel later kan groeien. Het aandeel heeft een lange tijd onder €0,10 gestaan en staat nu boven de €0.15. Wanneer iemand hier goed heeft getimed, is het advies van Beursgenoten goed uitkomen.

Opmaken van de balans

Om te totale balans op te maken, kom ik uit op het volgende.

Juiste voorspellingen                    10 keer
De voorspellingen zijn gedaan in uiteenlopende sectoren. Hierdoor zijn de kansen enorm verspreid, zodat je nooit helemaal het schip in gaat mocht er iets raars gebeuren. Zelfs met de Coronacrisis achter de rug, zijn er 10 voorspellingen van Beursgenoten uitgekomen.

Neutrale voorspellingen              1 keer
Het is knap dat er een neutraal advies uit is gekomen van een bedrijf dat zich in de oliesector bevindt. Geert Schaaij gaf al aan dat de bodem al zo goed als zeker bereikt was en daar had hij gelijk in.

Foute voorspellingen                   6 keer
Van de 6 foute voorspellingen bevonden zich 4 in de bankensector of de oliesector. Deze sectoren hebben de zwaarste klappen gekregen tijdens de crisis, dus ik vind het ook niet raar dat deze voorspellingen niet uit zijn gekomen. De andere 2 voorspellingen die niet uit zijn gekomen, hebben zware klappen gekregen vanwege de lock-down.

Als je 100% was meegegaan met de adviezen van Geert Schaaij en Beursgenoten van augustus 2019, dan was je er zeker beter van geworden. De voorspellingen van september, oktober en november waren ook goed te noemen. In de analyses van maart, had Beursgenoten zelfs een gemiddeld rendement van meer dan 90% behaald in een jaar.

Als je zelf ook tot de kennis wil beschikken om de juiste aandelen te kunnen aankopen, dan raad ik je aan om een paar boeken te lezen over beleggen, zodat je weet waar je op moet letten. Op deze manier ben je minder snel aan het gokken en weet je beter hoe je op de beurs moet handelen.

Indien je ook wil profiteren van het beleggingsadvies van Geert Schaaij, dan kan je altijd naar zijn site gaan om ook lid te worden.

Als je geen één analyse van Beursgenoten meer wil missen, scroll dan helemaal naar beneden en schrijf je in op mijn blog.

7 thoughts

 1. Het is voor Beursgenoten ook m moeilijk om advies te geven, omdat ze niet weten hoe het virus zich gast ontwikkelen. In het begin vond Geert Schaay dat het wel meeviel met het virus en vergelijk hij het aantal dode mensen t.g.v. het virus met het neerstorten van een vliegtuig, waarbij een groot aantal slachtoffers vielen.
  Dit had volgens hem geen invloed op het aantal reizigers dat in een vliegtuig zou stappen en de beurs zou er niet door beïnvloed worden, was zijn mening.
  In deze vergelijking had Geert Het helemaal mis. Het virus had wel degelijk invloed op het hele maatschappelijk leven en Geert ging dat pas later begrijpen.
  Het is nu wel moeilijk om.juiste voorspellingen te doen.

  1. Het is inderdaad moeilijk om een jaar vooruit te kijken en er was vrijwel niemand die dit had kunnen voorzien. Desondanks zijn de meeste voorspellingen niet verkeerd geweest. Beursgenoten heeft dus bedrijven uitgekozen die wel een klap konden incasseren.

 2. Hallo Maarten,
  Interessant te lezen wat de adviezen hebben opgeleverd na 1 jaar. Het coronavirus heeft een ongekend effect gehad op enkele van de beschreven aandelen. Daarom is het voor die aandelen goed om te weten wat hun koerskoers was voor de beurzen op het virus reageerde. Dan kan het advies van 8-2019 n.m.m nog beter worden beoordeeld. Ik blijf je volgen.
  Groet Hans

  1. Hallo Hans,
   Fijn dat je iets aan mijn analyse hebt gehad. Ik probeer zo objectief mogelijk te blijven, daarom geeft ik elk aandeel een jaar lang de tijd om te ontwikkelen. Aangezien alle gegevens staan beschreven, is het heel makkelijk om te kijken hoe ze verder gaan ontwikkelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.