Hoe is Warren Buffett zo rijk geworden? deel 2

Voor het lezen dan deel 1, klik hier.

Het begin van Berkshire Hathaway

In 1962 was zijn oog gevallen op een textiel bedrijf Berkshire Hathaway dat ook een sigaret butt was. De aandelen van het bedrijf kostten toen $7,- per stuk, maar alle activa waren $11,- per aandeel waard. Dat is een rendement van 57% die snel opgestreken kon worden.

Tegelijkertijd verkocht de toenmalige CEO de fabrieken één voor één. Met dat geld werden de eigen aandelen ingekocht. Toen Warren ook een groot deel van de aandelen bemachtigd had, wachtte hij geduldig af tot de CEO contact met hem zou opnemen om zijn aandelen terug te kopen. Ze kwamen tot een overeenkomst dat Warren al zijn aandelen zou verkopen aan de CEO voor $11,50. Aan de tekentafel bood de CEO nog maar $11,375 per aandeel en dat schoot Warren in het verkeerde keelgat. Dat was namelijk niet afgesproken. Warren wilde een statement maken en kocht daarom alle aandelen die hij maar kon kopen. Nu had hij de meerderheid in handen en daardoor het recht om te doen wat hij wilde. De eerste beslissing die hij nam, was het ontslaan van de huidige CEO die hem een hak probeerde te zetten.

In 1964 werd Warren Buffett de eigenaar van een textielfabriek in een neergaande markt. Er moest iets veranderen, anders zou zijn investering niet het gewenste effect behalen. In plaats van het textielbedrijf nieuw leven in te blazen, gebruikte hij het bedrijf als investeringsbedrijf. Hij gebruikte zijn kennis om de juiste bedrijven te vinden waar hij aandelen van wilde kopen. Hij paste zijn filosofie van de sigaret butts wel aan. Voorheen was hij opzoek naar bedrijven die bijna waren omgevallen, maar daarmee is het moeilijk om een lange termijn investering te maken.

De groei van Berkshire Hathaway

Nu was het tijd om een geweldig bedrijf te vinden tegen een redelijke prijs, want na aankoop van een geweldig bedrijf hoeft hier bijna nooit meer naar omgekeken te worden. Het geïnvesteerde geld zal blijven groeien tegen een hoog rendement en het geweldige bedrijf weet precies wat er gedaan moet worden. Dan kan de overgebleven tijd worden gebruikt om nieuwe geweldige bedrijven te zoeken tegen een redelijk prijs.

Tijdens zijn zoektocht kwam hij uit bij investeringsmaatschappijen, want deze bedrijven konden zijn vermogen in een stroomversnelling laten komen. In feite hebben verzekeringsmaatschappijen veel overeenkomsten met banken. De verzekeringsmaatschappijen hebben een grote klantenkring die maandelijks hun premie betalen, dus op de balans staat een enorm bedrag. Dit bedrag wordt alleen van de balans afgehaald als er een ongeluk gebeurt. Toen Warren een verzekeringsmaatschappij kocht, had hij ook meteen toegang tot de reserveringen van de onderneming. Zodoende had hij opeens beschikking tot extreem veel geld dat allemaal in geweldige bedrijven kon worden geïnvesteerd. In feite werd hier met een hefboomconstructie belegd. Warren heeft de situatie goed ingeschat en is mede daardoor een van de rijkste mensen van de wereld geworden.

Met dit geld van de verzekeringsmaatschappij kocht hij aandelen in de media en de energie sector. Zijn eerste grote investeringen waren Washington Post, Exxon en Geico. In het jaar 1979 was een aandeel van Berkshire Hathaway $775,- waard en tegen het einde van dat jaar was het aandeel 69% meer waard, namelijk $1310,- per stuk. Hiermee werd Warren geschat op een vermogen van $620 miljoen dollar. Warren had de smaak te pakken en zijn vermogen bleef maar doorgroeien. Het was onvermijdelijk dat hij uiteindelijk 1 miljard aan vermogen zou hebben.

In 1988 pakte Warren de draad op van zijn eerste investering die hij ooit had gedaan. Hij ging namelijk verder investeren in Coca-Cola. Dit keer pakte hij het groots aan. Er werd een aankoop gedaan van 7% van heel Coca-Cola toen het bedrijf eenmaal in waarde was gedaald na de crash van 1987. Dit is het equivalent van 400.000.000 aandelen. Toentertijd kostte één aandeel ongeveer $2.5 per stuk. In februari 2020 stond het aandeel op zijn hoogste tegen $60,- per stuk.

Gemiddeld gezien is het aandeel 10% per jaar gegroeid. Coca-Cola is ook een dividend aristocraat en dat wil zeggen dat het aandeel al minimaal 25 jaar lang ieder jaar meer dividend uitkeert dan het jaar ervoor. Dit heeft Berkshire Hathaway geen windeieren gelegd. In 2019 alleen al werd elke aandeel beloond met een dividend van $1.60. De dividendinkomsten van alleen Coca-Cola bedroegen in 2019 al 640 miljoen dollar op. Dit laat de kracht en waarde zien van het aanhouden van het juiste aandeel. Warren Buffet is zeker een voorstander van het passief beleggen ten opzichte van actief beleggen.

Uiteindelijk is de portefeuille uitgegroeid tot vele andere bedrijven. Als je zijn 10 belangrijkste posities wilt lezen, klik dan hier.

4 thoughts

  1. Als je het slim bekijkt en je hebt ook nog wat geld achter de hand, kun je op een gemakkelijke manier rijk worden

    1. Als je precies hetzelfde doet als Warren Buffet, dan word je geld alleen maar meer waard. Dus met een aandeel van Berkshire Hathaway in je portfolio zit je vrijwel altijd veilig

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.