Hoe is Warren Buffett zo rijk geworden? Deel 1

Warren Buffett is geboren in 1930 in Omaha in de stad Nebraska net tijdens de economische crisis. Hierdoor moesten zijn ouders het heel zuinig aan doen, zodat er genoeg geld overbleef om te kunnen eten. Vanuit deze situatie is hij uitgegroeid tot een van de rijkste mensen van de wereld. De tegenstelling kon niet groter, desondanks is het hem wel gelukt. De belangrijkste vraag is dan: “Hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen?” Die weg zal ik hieronder beschrijven.

Kindertijd

In zijn kindertijd had de jonge Warren Buffett tegen zijn ouders gezegd dat hij zijn eerste miljoen zou verdienen voor zijn 30ste verjaardag. Deze uitspraak werd natuurlijk met een korreltje zout genomen, desalniettemin had Warren al wel een helder doel voor ogen.

Op jonge leeftijd bleek al dat hij een wiskundig talent had met cijfers en het herkennen van patronen. Dit kwam al snel tot uiting bij zijn eerste investering. Hij ging namelijk bij een drankautomaat alle gevallen dopjes van de flessen oprapen en die nam hij mee naar huis toe. Dit hield hij 7 dagen vol, zodat hij een goed overzicht had welke drankjes het populairst waren. Van het populairste drankje kocht hij de 6-packs en als volgt verkocht hij de drankjes per stuk met een kleine winst. Hier kwam Warren Buffett voor de eerste keer in aanraking met het investeren in Coca-Cola. Met het geld wat hij hiermee verdiende, kocht hij zijn eerste aandelen om te kijken hoe de aandelenmarkt werkt.

Rond zijn 14de begon hij met een krantenwijk, maar hij zag al snel dat er meer uit te halen viel. Daarom ging hij ook tijdschriften abonnementen in zijn krantenwijk verkopen. Hij hield precies bij wanneer een tijdschrift bijna was verlopen. Wanneer een abonnement bijna verliep, kon hij de mensen meteen een verlenging verkopen, zodat hij nog een keer provisie hierover kon opstrijken. Op deze manier haalde hij veel meer uit een krantenwijk dan een andere krantenbezorger.

Nadat hij het boek “One thousand ways to make $1.000” had gelezen, zag hij meteen nieuwe kansen. Hier ontdekte hij hoe er op andere manieren geld verdiend kon worden en zo kwam hij op het volgende idee. Met het geld dat hij had verdiend, kocht hij flipperkasten en plaatste die op plekken waar veel mensen kwamen. Met alle winst die hij hiermee verdiende, kocht hij meer flipperkasten, zodat zijn bedrijfje bleef groeien.

Op zijn 15de verkocht hij zijn bedrijfje voor iets meer dan $1.000,- “hedendaags zou dat $16.000,- zijn.” Met dit geld kocht hij 16 hectare land om het te verpachten aan een boer. Nu had hij een constante bron van inkomen gecreëerd, zodat hij zich op school kon focussen.

 Opleidingen

Met dit geld kon hij naar zijn eerste universiteit gaan in Nebraska. Hier haalde hij zijn Bachelors in Business Administration. Hierna wilde hij naar Harvard en je zou denken dat je met zo’n C.V. meteen zou worden toelaten, maar hij werd hier afgewezen. Dat is de reden dat hij naar de Columbia Business school is gegaan.

Op deze school is Warren in contact gekomen met een Benjamin Graham en hier heeft hij vele waardevolle lessen geleerd die hij tot op de dag van vandaag nog steeds hanteert. Lees hierover in de Beleggingstips van Warren Buffet. Graham was gespecialiseerd in het vinden van bedrijven die meer waard waren op papier, dan waarvoor het aandeel verhandeld werd op de beurs. Indien het bedrijf failliet zou gaan zouden alle onderdelen van het bedrijf worden verkocht. Na de verkoop van alle onderdelen, worden de banken en de aandeelhouders terugbetaald. Warren Buffet kon uitrekenen bij welke bedrijven de terugbetalingen hoger uitvielen dan dat de waarde van het aandeel aangaf. Zo wordt er geen risico gelopen op een investering. Mocht het bedrijf uiteindelijk toch weer gaan lopen, dan gaat het aandeel omhoog. Indien het bedrijf failliet gaat en alles wordt verkocht, wordt er ook een winst gemaakt. Zodoende wordt er geen risico genomen bij het investeren en kan er niet meer gepraat te worden over speculeren.

Bedrijfsleven

Na school mocht Warren ook snel beginnen met werken bij Benjamin Graham zijn investeringsbedrijf, zodat hij alle geleerde theorie tot in de puntjes eigen kon maken. Nadat Benjamin Graham een paar jaar later met pensioen ging, vond Warren Buffett dat hij genoeg kennis en geld had om voor zichzelf te beginnen. Nu kon hij zelf bedrijven zoeken die ondergewaardeerd waren en deze bedrijven werden cigaret butts genoemd. Dat waren bedrijven die het niet geweldig deden, maar er zat nog net genoeg kapitaal in voor nog één hijs.

Al snel kwam Warren uit bij het bedrijf Sanborn Map Company. Dit was een bedrijf dat zich indirect bezighield met verzekeringen. Naast de core business had het bedrijf ook aandelen in verschillende bedrijven gekocht. In de loop van 20 jaar had de onderneming aandelen in 40 verschillende bedrijven. Nadat de boekhouding werd doorgelopen, kwam eruit dat het bedrijf een waarde had van $65,- per aandeel, maar op de markt werd het verhandeld voor $45,- per aandeel.

Toen dit werd ontdekt, kocht Warren Buffett meteen aandelen in van Sanborn Map Company. Zelfs zoveel dat hij het merendeel had, zodat hij het zeggenschap kon overnemen. Nadat hij het zeggenschap eenmaal had, verkocht hij alle aandelen die Sanborn Map Company zelf had. Met deze handeling heeft Warren Buffett bijna 45% winst gemaakt in 2 jaar. De risico’s die hiermee gepaard gingen, waren bijna niks. Niet verkeerd voor een grote investering.

Deze strategie heeft hij doorgezet van 1957 tot 1969, waarmee zijn investeringen gemiddeld genomen 4x zo snel rendeerde als de markt. Dat is zeer bijzonder te noemen, aangezien dit vrijwel niemand consequent lukt.

Voor het lezen van deel 2, klik hier

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.