Waarom is het aandeel Tesla zoveel waard?

Deze blog is geschreven vóór de 5-1 stocksplit van Tesla. Om de huidige waarde van het aandeel te vergelijken met de oude waarde, moet je de huidige waarde van het aandeel van Tesla met 5 vermenigvuldigen.

Voorheen schoot het aandeel van Tesla alle kanten op, maar vanaf dit jaar gaat het voornamelijk omhoog. Op het moment van schrijven is het bedrijf Tesla het waardevolste automerk van de wereld. Het is zelfs meer waard dan Toyota, terwijl Toyota 25 keer zoveel auto’s verkoopt per jaar. Dit is zeer merkwaardig te noemen, want wat verklaart dan die enorme waarde van het aandeel, terwijl het nog nooit 4 kwartalen op rij winst heeft gemaakt…

Hoe wordt de waarde normaal bepaald?

Om te begrijpen hoe de waarde van een aandeel tot stand komt, zal ik bij het begin beginnen. De makkelijkste manier is om naar het dividend per jaar te kijken. Om even een simpel voorbeeld te nemen, pak is het aandeel Shell. Die keert bijna elk jaar rond de €1.60 dividend uit per aandeel. Als een investeerder rond de 6% rendement per jaar wilt halen, is het aandeel tussen de €25,- en €30,- waard. Voor de coronacrisis kwam dit hier precies op neer. Helaas kan deze vergelijking niet gemaakt worden met Tesla, omdat het bedrijf geen dividend uitkeert. Als er eenmaal winst wordt gemaakt, wordt al het geld meteen terug in het bedrijf geïnvesteerd.

Een andere manier om de waarde te bepalen is om te kijken naar de kasstroom of de jaarwinst. Meestal is een bedrijf tussen de 10 en 20 keer hun jaarwinst waard. Deze vlieger gaat helaas ook niet op, want er is nog nooit een jaar lang winst gemaakt. Het opvallendste is de manier waarop Tesla het geld er zeer lang doorheen heeft gejaagd. In het eerste kwartaal van 2019 werd er een verlies gemaakt van 700 miljoen dollar en in het tweede kwartaal van 2019 werd er een verlies gemaakt van meer van 400 miljoen dollar. Bijna alle kwartalen die ervoor kwamen, dook het bedrijf in soortgelijke rode cijfers. Met andere woorden, tot aan de tweede helft van 2019 is er een gigantisch bedrijf neergezet voor miljarden dollars zonder ook nog maar 1 dollar winst te maken. Hier valt ook weinig over te zeggen over de totale waarde.

Er zou ook gekeken kunnen worden naar de “winst” die gemaakt wordt per auto. Deze winst komt overeen met de winsten die concurrenten ook maken zoals Toyota. Echter Toyota produceert 25x zoveel auto’s, dus deze vergelijking is hier ook weer scheef. Indien er alleen naar de winst per auto gekeken wordt, moet Tesla niet 400.000 auto’s per jaar maken zoals nu, maar 10 miljoen auto’s per jaar om de huidige koers te rechtvaardigen. Dat is meer dan 20x zoveel. Wanneer Elon Musk hiervoor gaat, zal er wederom meer geïnvesteerd moeten worden in fabrieken.

De meest relevante manier om toch iets van houvast te hebben, is te kijken naar de toekomst. Tesla bevindt zich in de automarkt die op stroom rijden. In de toekomst mogen er volgens de wet geen auto’s meer verkocht worden die op grijze stroom rijden, dus de markt voor elektrische auto´s wordt enorm. Als deze markt groeit, groeit het bedrijf Tesla automatisch mee. Het is wel moeilijk om in te schatten hoe deze markt zich gaat vormgeven, maar investeerders lijken dit niet te deren. Zij voorspellen dat de toekomst alle opstartproblemen goed gaat maken en de toekomstige obstakels zal overwinnen. Als er veel investeerders zijn die positief naar de toekomst kijken, zal er veel vraag zijn naar het aandeel. Uiteindelijk wordt de waarde altijd bepaald door vraag en aanbod. De vraag is dus: ”Waarom is er zoveel vraag naar het aandeel?

Op welke markt bevindt Tesla zich echt?

Het is wel duidelijk dat Tesla zich bevindt op de automarkt, maar persoonlijk gezien doet het zich hiermee wel tekort. Ik ben van mening dat Tesla zich ook in de technologische hoek kan scharen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de concurrenten. Dan wordt er met een heel ander oog naar de waarde van Tesla gekeken. De grootste technologiebedrijven zoals Google en Facebook verdienen hun geld met het verkoop van data. Tegenwoordig is data zeer veel geld waard en daar wordt veel gebruik van gemaakt. Daarom zijn de grootste bedrijven van de wereld tegenwoordig ook technologiebedrijven. De vraag naar technologische aandelen is zeer in trek. Dit komt ten goede aan Tesla.

De zelfrijdende auto’s van Tesla houden alle gegevens precies bij en hier kan veel uitgehaald worden. Denk maar aan de plaatsen waar iemand is geweest, hoe lang die er is geweest, wanneer ze in de auto zitten en voor hoe lang. Hier kan een profiel van gemaakt worden en worden doorverkocht aan commerciëlen bedrijven. Burgerking wil waarschijnlijk heel graag weten waar een liefhebber van fastfood zich bevindt. Het lijkt mij ook relevant voor een wegrestaurant om reclame te kunnen maken indien iemand in de buurt is. Een autoverzekeringsbedrijf is waarschijnlijk ook geïnteresseerd hoe hard zijn klant rijdt. Hoe harder en gevaarlijker die persoon rijdt, hoe hoger de premie. Zo zijn er nog wel veel meer voorbeelden te verzinnen die uit de data gehaald kunnen worden. Indien Tesla dit ook als een inkomstenbron gaat gebruiken, lopen de winsten per auto al op. Dan hoeven er minder auto’s gemaakt te worden voor dezelfde winst. Veel beleggers zien dit beeld positief in, zodat er ook hierdoor meer vraag komt naar het aandeel.

Tesla bevindt zich ook in de markt van de zelfrijdende auto’s. Ondanks dat er wordt beweerd dat ze al autonoom kunnen rijden, staat deze technologie nog steeds deels in de kinderschoenen. Het feit dat er nog elk jaar ongelukken gebeuren, onderstreept dit. Wanneer in de toekomst blijkt dat de zelfrijdende functie veel minder ongelukken maken dan het menselijk rijgedrag, is deze technologie goud waard. Wie wil nu niet in een auto zitten die “bijna” geen ongelukken maakt? Daarnaast hoe laag wordt de autoverzekering indien er “bijna” geen ongelukken meer worden gemaakt?

Elon Musk de visionair

Het grootste voordeel dat Tesla heeft, is in mijn ogen Elon Musk. Er zijn maar weinig mensen die zo ver vooruit kunnen kijken en ook daarna handelen. Als hij een idee in zijn hoofd heeft, wordt het ook grootst aangepakt. Het bouwen van de giga fabrieken is daar het grote voorbeeld van. Het grote gebouw is niet alleen de kracht die erin zit. De kracht zit erin dat Elon Musk zoveel mogelijk zelf wil maken. Volgens zijn filosofie maakt elk bedrijf winst op een product indien hij dat bij andere bedrijven moet aanschaffen. Wanneer alles zelf wordt geproduceerd, stroomt alle winst naar Tesla zelf toe. Daarom wil Elon Musk het liefste alles zelf maken. Doordat Tesla alles op grote schaal produceert, ontstaat er meteen schaalvoordeel. Het zelf ontwikkelen van alle attributen zet hij daarom stap voor stap door, totdat Tesla van zo min mogelijk bedrijven afhankelijk wordt. Hoe verder we in de toekomst gaan, hoe groter de winst wordt per auto wordt. Als de winst per auto toeneemt, hoeven er wederom minder auto’s per jaar geproduceerd te worden om de huidige waarde van het aandeel te rechtvaardigen. De toekomstige investeerders vertrouwen op deze situatie. 

Elon Musk ziet de toekomst van het autonoom rijden heel helder voor zich en weet waar hij naartoe wil werken. Wanneer vrachtwagens geen menselijke chauffeur meer nodig hebben, kunnen materialen veel goedkoper worden getransporteerd. Taxichauffeurs zijn dan ook verleden tijd. Als je zelf geen gebruik maakt van je auto, kan je je eigen Tesla als taxi laten inzetten. Zo kun je geld verdienen aan je auto, zonder er moeite voor te hoeven doen. Als er heel veel taxi’s zijn, hoe groot is de noodzaak dan nog om een eigen auto te hebben, als je voor een “klein” bedrag overal met de taxi kan komen. De taxichauffeur hoeft immers niet meer betaald te worden. Drie keer raden van welk merk de meeste taxi’s dan zijn. De kans is aanzienlijk aanwezig dat Tesla in de toekomst een grotere vraag heeft naar zijn auto’s.

Is Tesla 1.500 dollar per aandeel waard?

De voorstanders zien de toekomst van Tesla positief in en zij denken dat Tesla alle hoge verwachtingen kan nakomen. Om eerlijk te zijn is het Elon Musk wel vaker gelukt om resultaten boven verwachting waar te maken, dus daar sta ik niet meer van te kijken. Het bedrijf SpaceX is daar het perfecte voorbeeld van. Persoonlijk gezien denk ik dat het aandeel iets te ver op de realiteit is uitgelopen, omdat er nog teveel obstakels op de weg liggen. Desalniettemin is er nog steeds potentie om enorme stappen te zetten, zodat Tesla nog groter kan worden. Als jijzelf de toekomst van Tesla positief inziet en je gelooft in Elon Musk, dan is het aandeel $1.500,- een goede investering voor je.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.