De 5 beleggingstips van Warren Buffett

Iedereen die zich bezig gaat houden met beleggen, komt al snel uit bij de naam Warren Buffett. Hij is ondertussen een van de rijkste mensen van de wereld en zijn fortuin heeft hij verdiend door te handelen op de beurs. Het verbazingwekkende hiervan is dat hij zijn beleggingsstrategieën nooit geheim heeft gehouden. Hetgeen wat het meeste opvalt, is de nuchterheid waarmee hij aandelen selecteert en koopt. Met de voorbeelden die hij geeft, kan zijn strategie makkelijk worden overgenomen door iedereen met gezond verstand.

1.     Koop een geweldig bedrijf tegen een redelijke prijs en niet een redelijk bedrijf tegen een geweldige prijs.

De koers van een bedrijf is altijd onderhevig aan schommelingen en hierdoor is het aandeel soms duur om te kopen, maar soms ook heel goedkoop om aan te schaffen. Deze schommelingen bieden soms mooie kansen om in te stappen. Dat betekent niet dat elke bedrijf mooi is om in te stappen tijdens een dip, want niet elke bedrijf is hetzelfde.

Hier maakt Warren Buffett een duidelijk onderscheid in. Hij zegt dat het beter is om een geweldig bedrijf te kopen tegen een redelijk prijs, omdat dit bedrijf in de toekomst structureel winst blijft maken. Wanneer een bedrijf jaar na jaar steeds beter presteert, is de investering veilig en wordt alles meer waard.

Dit is in tegenstelling tot het kopen van een gemiddeld bedrijf tegen een geweldige prijs. Soms kan een aandeel zo laag staan, dat de prijs alleen nog maar omhoog kan gaan. Bij deze bedrijven bestaat er een kans dat het uiteindelijk failliet gaat. Bij faillissement is de complete investering verloren. Om dit risico zoveel mogelijk te minimaliseren, is het verstandiger om de gemiddelde bedrijven links te laten liggen.

2.     Kijk naar een hoog rendement op de investering

Het primaire doel van beleggen is het laten groeien van de investering, daarom moet er bij een bedrijf gekeken worden naar het rendement dat behaald wordt of kan worden. Bij het rendement kijkt Warren Buffett niet alleen naar het dividend. Wanneer een bedrijf een stabiele manier heeft bedacht om geld te verdienen, kan dit vaak ook op andere plaatsen in de wereld worden uitgerold. Het beste is daarom het terug investeren van de winst in het eigen bedrijf, zodat het bedrijf hetzelfde kunstje kan uitvoeren op meerder plekken.

Het is belangrijk dat het hoge rendement ook in de toekomst vastgehouden kan worden. Als andere bedrijven te weten komen hoeveel geld er te verdienen valt in een bepaalde markt, dan komt de concurrentie snel om de hoek kijken. Als elke concurrent een deel van de markt inneemt, blijft er steeds minder over, daarom moet het bedrijf beschermd worden. Indien er veel prijsvechters zijn in een markt, dan koopt Warren Buffett daar geen aandelen van. Voorbeelden hiervan zijn vliegtuigmaatschappijen, auto-industrie, gas en olie bedrijven. Zo zijn er nog meer bedrijven te bedenken waarbij veel prijsvechters zich op de markt bevinden.

Om ervoor te zorgen dat de omzet niet helemaal wordt uitgeknepen, kan het bedrijf het volgende hebben.

  • Een geheim recept à Coca Cola
  • Patenten à Tech bedrijven
  • Extreem moeilijk na te maken à ASML

3.     Volatiliteit is je beste vriend

De eerste keer toen ik dit hoorde, druiste dat in tegen mijn verwachtingen. Door het fluctueren van een koers, kan er in een korte tijd veel geld worden verloren. Aangezien Warren Buffett een lange termijn belegger is, kijkt hij niet naar dagelijkse schommelingen. Hij ziet de dagelijkse schommelingen zelfs als betekenisloos van het grote geheel.

Het enige waarvoor de schommelingen goed zijn, is het aankopen van bepaalde aandelen. Vaak is het aandeel van een geweldig bedrijf te duur. Doordat er schommelingen in de beurs zijn, kan de prijs opeens wel gerechtvaardigd worden. Tijdens het dieptepunt van de Coronacrisis zijn veel aandelen van geweldige bedrijven tijdelijk naar beneden gezakt. Indien je deze bedrijven in je vizier had, kon je een paar goede aankopen doen van geweldige bedrijven voor een schappelijke prijs.

Samengevat handelt Warren Buffett tegengesteld aan het koersverloop. Wanneer iedereen in paniek raakt en alle aandelen verkoopt, dan wordt Warren Buffett juist wakker en koopt aandelen van bedrijven die hij al een tijd in het vizier heeft. In de tussentijd wacht hij zijn kans af en doet niks. Zodoende wordt er veel geld bespaard doordat er geen verkeerde of te dure aandelen worden gekocht.

Dit is heel makkelijk gezegd, maar in de praktijk zijn hier toch wel ballen voor nodig om ook daadwerkelijk in te stappen. Wanneer een aandeel in een vrije val belandt, kan het ook altijd betekenen dat faillissement er dreigt aan te komen. Dan ben je nog verder van huis….

4.     Signaleer geweldig management

Wanneer een bedrijf een geweldig management heeft, dan wordt het bedrijf goed geleid. Hiervoor zijn een paar criteria:

  • Het management denkt en handelt alsof zij de onafhankelijke eigenaar zijn het bedrijf. Dit laat betrokkenheid zien en ze hebben het beste voor met het bedrijf. Wanneer iedereen in het management aandelen van het bedrijf heeft, is dit een goed teken.
  • Als een persoon van het management handelt alsof die persoon 100% eigenaar is, dan is er een intrinsieke drijfveer om het bedrijf zo goed als het kan te leiden. Het wordt ook vaak als een goed teken gezien als insiders aandelen kopen van het eigen bedrijf.
  • Wanneer het management het idee heeft dat het eigen bedrijf het enige bedrijf is dat ze hebben, kunnen ze nergens op terugvallen. Hierdoor zal er altijd alles aan gedaan worden om het te laten slagen.
  • De aandelen die ze hebben, mogen ze niet verkopen. Op deze manier wordt er ook gedacht aan de prestaties over meer dan 10 jaar. Zodoende blijft het bedrijf belangrijk in de toekomst. Wanneer de insiders de eigen aandelen verkopen, wordt dit vaak als een slecht teken gezien. De insiders weten vaak meer van het bedrijf dan buitenstaanders.

5.     Blijf gefocust

Veel mensen hebben een gespreide portefeuille, zodat veel risico’s worden vermeden. Niemand kan een weloverwogen beslissing maken voor de aankoop van 100 bedrijven. Daar is het leven simpelweg niet lang genoeg voor. Als je eenmaal een bedrijf hebt gevonden dat voldoet aan al jouw criteria, dan kan dat aandeel voor altijd worden aangehouden. Wanneer je één bedrijf per jaar vindt, is dat al voldoende. Focus dus maar op een paar bedrijven.

Een ander bijkomend voordeel van het focussen, is het hogere rendement dat behaald kan worden. Waarom zou jij je geld investeren in een bedrijf dat 1% rendement per jaar haalt als je ook een bedrijf hebt gevonden waarbij het rendement boven de 8% per jaar ligt. Dan is de keuze snel gemaakt.

Focus alleen op bedrijven waarbij je de markt begrijpt. Zo wordt er al meteen een selectie gemaakt welke bedrijven je wilt onderzoeken en er kan een weloverwogen keus worden gemaakt, omdat de markt al eigen is.

Tot slot

Ondanks alle uitleg en theorie die er is geschreven over het uitkiezen van een aandeel, is het in de praktijk toch lastig om tijd vrij te maken om precies de juiste aandelen te kiezen. Vooral als je fulltime werkt en ook nog een huishouden hebt. Dan is het heel moeilijk om tijd vrij te maken voor de analyses. Gelukkig zijn er ook nog andere manieren om een goed rendement te behalen.

Het is ook slim om te gaan indexbeleggen. Hier ben ik persoonlijk een fan van. Koop bijvoorbeeld een tracker op de S&P 500 voor ongeveer 7% rendement per jaar. Het is lager van Warren Buffet, maar hoger dan de gemiddelde belegger.

Koop dezelfde aandelen als Warren Buffet bij Berkshire Hathaway. Hij weet precies waar hij mee bezig is en verkoopt bijna nooit een aandeel. Hij herbelegt zijn verdiende geld, zodat het de waarde exponentieel in waarde kan groeien. De aandelen zullen wel aangekocht moeten worden voor een hogere prijs, maar er wordt wel op safe gespeeld door de juiste aandelen te kopen.