Waarom werkt indexbeleggen?

Tegenwoordig wint het indexbeleggen aan populariteit, omdat steeds meer mensen hier de voordelen van inzien. Persoonlijk gezien ben ik ook een voorstander van het beleggen op deze manier. Wanneer ik naar mijn portefeuille kijk, staan ook al mijn indexbeleggingen op winst. De coronacrisis heb ik tot nu toe goed weten te overleven. In deze blog leg ik uit waarom het slim is om op deze manier te beleggen.

Wat is indexbeleggen?

Om maar even bij het begin te beginnen, wat is het eigenlijk? Bij het indexbeleggen volgt de investering de complete index waarin je belegt, in plaats van een los aandeel. Dit wordt gedaan aan de hand van de aankoop van een ETF. Een ETF wordt ook wel een tracker of een index tracker genoemd. Persoonlijk gezien vind ik de naam tracker het fijnste.

Om even een makkelijk voorbeeld te geven, pak ik de index van de AEX. In deze index staan de 25 grootste bedrijven van Amsterdamse beurs. Hierbij moet je denken aan Shell, ASML, Philips, ING, Heineken enz. Wanneer er een tracker gekocht wordt op de AEX, verdeelt de tracker de investering over de 25 bedrijven in de AEX. Indien een bedrijf het slecht doet, daalt de tracker niet veel. Aan de andere kant, wanneer één bedrijf het heel goed doet, groeit de waarde van de tracker ook niet hard. Op deze manier worden de risico’s wel gespreid.

Naast de AEX zijn er ook andere indexen waarop je kan beleggen. Denk maar aan:

  • Dow Jones, dit is de Amerikaanse AEX
  • S&P 500, de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven
  • Nasdaq, de 100 grootste technologiebedrijven van Amerika
  • Stoxx Europe 600, de 600 beursgenoteerde bedrijven van Europa
  • Global Water, de grootse bedrijven die in water handelen.

Verschil tussen een tracker en een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds en een tracker hebben beide verschillende aandelen onder hun naam staan. In eerste instantie lijken deze twee manier van beleggen hetzelfde. Er zit wel wezenlijk een verschil tussen een beleggingsfonds en een tracker. Bij een tracker staat het vast welke aandelen aangehouden moeten worden, omdat deze lijsten overal makkelijk verkrijgbaar zijn. Hierdoor is er aanzienlijk weinig energie en kennis voor nodig om een tracker samen te stellen. Dit resulteert er weer in dat de jaarlijkse kosten enorm laag zijn, omdat alleen de index gevolgd moet worden.

Een beleggingsfonds probeert de index juist te verslaan door de portefeuille zo samen te stellen dat het fonds het beter doet dan de index. Hierdoor is er veel research nodig, omdat niet elk aandeel zomaar wordt aangeschaft. Doordat dit veel werk kost, zijn ook de kosten van een fonds hoger. Naast het verslaan van de index, moeten deze kosten ook weer gedekt worden. In de praktijk blijkt het knap lastig om structureel de beurs te verslaan, waardoor de tracker in veel gevallen een hoger rendement behaalt dan een beleggingsfonds.

Waarom is het slim om een tracker te kopen?

Vaak wordt er gesproken over het verslaan van de markt. Met de markt wordt meestal de grootste index bedoeld. In Nederland is dat de AEX en in Amerika is dat de S&P 500. Deze indexen groeien gemiddeld 7% per jaar. Het is de kunst om de markt te slim af te zijn door betere aandelen te selecteren of op een beter moment aandelen te kopen en te verkopen. Voor mij persoonlijk ben ik tevreden met 7% rendement per jaar en mijn trackers zorgen voor dit rendement. Eenmaal na aankoop, hoef ik hier geen tijd meer aan te spenderen. Dit geeft mij rust en extra vrij tijd die ik weer op een andere manier kan besteden. Je krijgt een goed rendement voor heel weinig geïnvesteerde tijd en kennis. 

In de praktijk blijkt het ook zeer lastig te zijn om de markt keer op keer te verslaan. Warren Buffet was hier zo zeker van dat hij de volgende weddenschap voor 1 miljoen dollar heeft afgesloten. Hij wedde dat zijn indexfonds van de S&P 500 het beter zou doen dan het gemiddelde van een paar hedgefondsen over een tijdsperiode van 10 jaar. Uiteindelijk heeft Warren de weddenschap gewonnen en de 1 miljoen dollar aan een goed doel geschonken. Dit laat zien dat je zeer veilig belegt met een tracker over een lange periode. Als de professionals het niet eens lukken om het beter te doen dan de index, waarom zou een gemiddelde belegger het dan wel lukken? Het laat ook meteen de kracht zien van het passief beleggen.

Wat is de kracht van een tracker?

Bij het beleggen wordt er vaak ingegaan op het berekenen van de waarde van het aandeel. Hier komt veel onderzoek en kennis bij kijken, zodat er niet zomaar iets wordt aangekocht. Bij het kopen van een tracker, wordt er niks gedaan met deze kennis en toch blijkt het te werken. Hoe kan dat dan?

De S&P 500 staat voor de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in Amerika. Het is niet voor elk bedrijf weggelegd om zo groot te worden. Hiervoor moet er jaar op jaar groei gerealiseerd worden. Alle bedrijven van de S&P 500 bevinden zich in feite in de Champions league van winst maken, dus die ondernemingen weten waar ze mee bezig zijn. In feite wordt het geld geïnvesteerd in 500 bedrijven die al jarenlang hebben bewezen dat ze met een reden de grootste zijn. Indien er een bedrijf wegzakt en niet meer tot de kernselectie behoort, vervangt de tracker het slechte bedrijf voor een nieuwkomer. Zodoende blijft de investering zich alleen richten op de winnaars.

Daarnaast zijn trackers ook zeer goedkoop in de aanschaf en het aanhouden hiervan. Veel trackers van Vanguard zijn gratis om aan te schaffen en de jaarlijkse lopende kosten vallen ook vaak onder de 0.5%. Mijn goedkoopste tracker kost maar 0.07% per jaar, dus dat is bijna gratis. Elke euro die niet uitgegeven hoeft te worden aan kosten, is winst. Ter vergelijking, de jaarlijkse kosten van een beleggingsfonds liggen meestal tussen de 1.2% en 2.2%.     

Conclusie indexbeleggen

Indexbeleggen is een makkelijke manier om een gevarieerde portefeuille te hebben met minimale inzet. Als je een passieve belegger bent en je neemt genoegen met de gemiddelde indexrendement, dan is dit iets voor jou. Door de lage kosten die hiermee gepaard gaan, stroomt bijna alle winst naar je eigen rekening.   

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.