Top 10 posities portfolio van Berkshire Hathaway

Het bekende investeringsmaatschappij van Warren Buffett is al jaren een begrip onder beleggers. Berkshire Hathaway laat al decennia lang een groei zien van de waarde. Het aandeel noteerde in 1979 nog een waarde van $775,- per stuk en op het hoogtepunt in februari 2020 stond het aandeel op $344.000,- per stuk. Dat komt neer op een rendement van 16% per jaar over de afgelopen 41 jaar. Ter vergelijking, de S&P500 is in dezelfde periode gemiddeld 8,5% per jaar gegroeid. Toch knap om de beurs over een periode van 41 jaar bijna met factor 2 te verslaan. Om een kijkje te nemen in de keuken, bij deze een overzicht van de huidige 10 grootste posities van Berkshire Hathaway.

Ik moet hier wel een opmerking bij plaatsen. De koers is tijdens het moment van schrijven enorm in beweging, daarom is de kans groot dat posities na verloop van tijd een andere volgorde aanhouden. Idem dito voor de totale waarde van de aandelen.    

#10 Davita Inc.

Aandelen:       38,1 miljoen

Waarde:          2.9 miljard dollar

Dit bedrijf bevindt zich in de gezondheidszorg en het is zeker bedoeld voor de toekomst. Met de opkomende vergrijzing in bijna de gehele westerse wereld, is dit een slimme investering geweest. Davita levert services voor nierdialyses. Het is Warren Buffet niet ontgaan dat de steeds meer Amerikanen een ongezonds levenspatroon hebben. De een zijn dood is de andere zijn brood blijkt altijd nog relevant en lucratief. 

#9 U.S. Bancorp

Aandelen:       132,5 miljoen

Waarde:          5.1 miljard dollar

Deze bank heeft is zijn investering meer dan waard geweest. Vanaf 2006 zijn de eerste aandelen gekocht. Net na het dieptepunt van de financiële crisis begin 2009 heeft Warren Buffet zijn positie vergroot in U.S. Bancorp. Wederom door het slim timen van de markt, is hierdoor een winst van 48% behaald. Ter vergelijking de gemiddelde winst in de financiële sector in deze periode was 6%.

#8 JPMorgan Chase & Co

Aandelen:       57,7 miljoen

Waarde:          5,7 miljard dollar

De positie in JPMorgen is sinds het begin van het jaar wel aan het afnemen door de verkoop van 1.8 miljoen aandelen. Desondanks weet het nog steeds plek 8 te bemachtigen in de huidige lijst. De opvallendste naam die bij JPMorgan naar boven komt drijven, is die van de CEO Jamie Dimon. Jamie Dimon en Warren Buffet werken ook weer samen met Jeff Bezos om een gezondheidsorganisatie op te zetten. Jeff Bezos is de CEO van Amazon.com en daarin heeft Warren Buffet ook belegd. Zo blijkt maar weer dat Warren Buffet dicht bij huis blijft als het gaat om investeren.

#7 Moody’s Corporation

Aandelen:       24,7 miljoen

Waarde:          6,7 miljard dollar

Moody’s Corporation is een kredietbeoordelaar en daarom is het wel typisch dat hier zo’n groot belang in is genomen. Normaliter beoordeelt Berkshire Hathaway zelf de kredieten van bedrijven en besteden zij dat niet uit aan derde. Desondanks is er wel een belang van 13.2% genomen in het bedrijf is Warren Buffet is hier zeer over te spreken.

#6 Wells Fargo en Co

Aandelen:       323,2 miljoen

Waarde:          8.8 miljard dollar

Wells Fargo is een bank die al een geruime tijd in de portefeuille zit. Vanaf 2018 is Buffet al wel langzaam aandelen aan het verkopen van deze bank. In totaal zijn er al 55 miljoen aandelen verkocht. De verkooptijd hiervan was wel gunstig, omdat het aandeel nu 50% lager staat i.v.m. de coronacrisis.

De laatste jaren bleek dat ook deze bank een paar schandalen op zijn naam heeft staan. De verkoopmedewerkers werden verplicht een quota te halen met de verkoop van financiële producten. Anders kwam er een functioneringsgesprek of je nog wel kon blijven werken. Iedereen deed er alles aan om hun baan te blijven behouden. Het quota lag zo onrealistisch hoog, dat de verkoop voor vele niet te halen viel. Hierdoor zijn extra nep accounts aangemaakt, zodat het leek alsof de verkoper goed bezig was. De aandeelwaarde werd weer voor een deel bepaald door het aantal verkochte financiële producten. Zodoende klopte de boekhouding niet en stond het aandeel voor een te hoge prijs op de markt.

Wanneer ik deze overtreding in perspectief plaats vind ik dit nog mild. Er zijn veel banken die een zwaardere overtreding hebben begaan, zoals het Libor schandaal van de Rabobank. Hierin manipuleerde de Rabobank de rente, zodat het extra inkomsten kon genereren. Deze straf is afgekocht voor 774 miljoen euro en dat zegt denk ik genoeg.

#5 The Kraft Heinz Co

Aandelen:       325,6 miljoen

Waarde:          10,8 miljard dollar

Kraft Heinz is ontstaan uit een fusie tussen verpakt voedsel reus Kraft en de ketchup gigant Heinz, doordat Warren Buffet een van drijvende krachten was die toekomst zag in deze fusie. Dit bedrijf is het levende bewijs dat zelf Warren Buffet een inschattingsfout kan maken. Niemand is natuurlijk heilig en zelf niet als iedereen je beschouwt als de bakermat van het hedendaags beleggen. Ondanks alles weet Kraft Heinz toch een 5de plek weten te bemachtigen in deze lijst.

#4 American Express Co

Aandelen:       151,6 miljoen

Waarde:          15,5 miljard dollar

De favoriete aanhoudingsperiode van een aandeel is volgens Warren Buffet voor altijd. Dit laat hij met American Express zien. In 1963 verkeerde het bedrijf in slecht weer en Berkshire Hathaway hielp het bedrijf om terug overeind te komen. Dit is nog altijd een goede investering gebleken, want afgelopen 25 jaar is er een winst van meer dan 1.000% gerealiseerd.

#3 Coca-Cola

Aandelen:       400 miljoen

Waarde:          18,8 miljard dollar

Dit is zeker het beruchtste aandeel in de portefeuille. Na de beurscrash van 1987 werden de aandelen gekocht in 1988 tegen een prijs van ongeveer $2,50 per stuk. Tijdens de aankoop werd er al aangegeven dat dit een aandeel wordt voor de lange termijn en daar was alle reden toe. Momenteel staat het aandeel op $47,- per stuk. Coca-Cola is ook een dividend aristocraat en dat wil zeggen dat zij al minimaal 25 jaar achter elkaar het dividend hebben verhoogd. In 2019 heeft Berkshire Hathaway alleen al 640 miljoen euro ontvangen aan dividend van Coca-Cola. Dit is letterlijk een geldkrijn openzetten die maar blijft stromen.

#2 Bank of America

Aandelen:       925 miljoen

Waarde:          23,1 miljard dollar

In het dieptepunt van de financiële crisis in 2011 heeft Berkshire Hathaway een helpende hand gegeven aan Bank of America ter waarde van 5 miljard dollar. Dit gaf hen het recht om op een later tijdstip aandelen te kopen tegen een zeer lage prijs. In 2017 werden deze rechten verzilverd en dat leverede hen een winst van 12 miljard dollar op.

Mede dankzij het geven van hulp op het juiste moment heeft de Bank of America een mooie 2de positie weten te bemachtigen.

#1 Apple

Aandelen:       245,2 miljoen

Waarde:          86,2 miljard dollar

Warren Buffett heeft zich heel lang onthouden van de technologische markt. Bij de dot com crash van 2000 is er ook geen schade geleden, maar het enorme herstel in de 18 jaar daarna is ook bijna geheel aan hem voorbij gegaan. Toch wel zonde als je het mij vraagt. Gelukkig is Warren ingestapt in begin 2016 en dat heeft hij groots aangepakt. Momenteel is de beurswaarde van Apple 1.500 miljard dollar waard.

Ondertussen is Warren een groot fan van Apple en daar spreek hij zich ook over uit. Hij heeft namelijk gezegd: “ It’s probably the best business I know in the world. I don’t think of Apple as a stock. I think of it as our third business. ”  Apple staat er ook om bekend dat zij veel geld op de lopende rekening hebben staan en ze laten jaar na jaar een grotere omzet zien. Dat krijgen niet veel bedrijven voor elkaar en dat is ook precies de reden dat Apple de lijst aanvoert.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.