Wie verdient meer, een actieve belegger of een passieve belegger?

De meeste mensen die aan beleggen denken, zien een persoon voor zich die de hele dag achter 6 beeldschermen zit. Die persoon houdt alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, zodat hem niks ontgaat. Wanneer hij een beweging op zijn scherm ziet, kan hij hier meteen op inspelen door alles te kopen of juist te verkopen. Door slim te handelen, wordt er geprobeerd om de beurs te verslaan. Anders was alle moeite voor niks geweest en hadden ze net zo goed het aandeel kunnen houden en buiten in de zon gaan zitten. Dit is een perfect voorbeeld van een actieve belegger.

Het bovenstaande voorbeeld hoeft niet per definitie de enige juiste manier te zijn om bezig te zijn met het handelen op de beurs. Ik begrijp dat ook niet iedereen de tijd en de zin heeft om hier fulltime mee bezig te zijn. Gelukkig kan er ook op een andere manier geld worden verdiend en dat is door passief te beleggen. Hierbij koopt een handelaar een aandeel of een tracker op een index en laat het een paar jaar met rust, want de handelaar verwacht dat het aandeel op de lange termijn meer waard wordt dan het op dat moment van aankopen is.

Wie verdient er meer?

De grote vraag is natuurlijk, wie behaalt het beste rendement op de lange termijn? Het antwoord was voor mij paradoxaal, omdat ik het niet had verwacht. De passieve belegger deed het in 80% van de gevallen beter dan de actieve belegger. Dus de meeste mensen die urenlang actief voor hun beeldscherm zitten en alles in de gaten houden, houden onderaan de streep meestal minder geld over….. Hoe is dat mogelijk?

Waar zit het verschil in tussen een actieve- en een passieve belegger?

Het voordeel van een passieve belegger, zijn de extreem lage transactiekosten. Indien de aandelen voor 5 jaar worden aangehouden, betaalt de handelaar 1x transactiekosten en is het daarna klaar. Voor de aankoop van €10.000,- aan aandelen, betaal je gemiddeld tussen de €5,- en €17,- “hangt af van de broker waarbij je zit”. Dit bedrag is te verwaarlozen over een periode van 5 jaar.

Een actieve handelaar moet dit bedrag elke keer betalen, dus ook bij het verkopen. Even hypothetische bekeken als een actieve handelaar elke week één keer goed probeert uit te stappen en terug in te stappen. Dat zijn:

  • Per week twee transacties
  • Per jaar 104 transacties
  • Per 5 jaar zelfs 520 transacties

Na 5 jaar heeft de actieve handelaar bij de goedkoopste broker al €2.600,- betaald aan transactiekosten. Deze kosten moeten extra verdiend worden t.o.v. de passieve belegger om op hetzelfde rendement uit te komen. Dat is zeer moeilijk om dat te realiseren.

Is de beurs wel te timen?

Het moeilijke aan het timen van de beurs, is de onvoorspelbaarheid en de snelheid waarmee alle informatie verwerkt wordt. Daarnaast kan het nieuws op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Soms komt het ook wel voor dat het goede nieuws slecht nieuws blijkt te zijn of visa versa.

Daarbovenop handelt niet iedereen rationeel op een gebeurtenis, omdat veel mensen handelen met emotie. Er valt geen wiskundig model te maken op de emotionele toestand van een grote groep beleggers, daarom kunnen de schommelingen niet van tevoren worden vastgesteld.

Hetgeen wat wel zeker is, is dat er altijd schommelingen plaatsvinden op de beurs. Wanneer iemand die probeert te timen, zal het hem statistische gezien in 50% van de gevallen de eerste keer lukken. In 25% van de gevallen ook een tweede keer en in 12,5% van de gevallen ook een derde keer. Wanneer 100.000 handelaren beleggen, zijn er altijd een paar handelaren die 10x achter elkaar de beurs goed timen.

Naast het goed timen van de beurs, heeft iemand ook 50% kans om de beurs niet goed te timen. Natuurlijk heeft die persoon 25% kan om de beurs twee keer achter elkaar fout te timen. Dan hadden de aandelen achteraf gezien beter niet verkocht moeten worden.

Staar je niet meteen blind op iemand die veel zelfvertrouwen heeft omdat die de beurs goed heeft getimed. Zelfs Warren Buffett geeft aan dat de beurs niet te timen is op korte termijn, maar wel op lange termijn. Probeer daarom ook voor de lange termijn te beleggen, omdat de economie op lange termijn wel omhoog gaat.

Is passief beleggen dan makkelijk?

Op papier en in de theorie is passief beleggen het makkelijkste wat er is. Je volgt de tips op van Warren Buffet en koopt elke maand voor een vast bedrag een bepaalde tracker en doet verder niks.

Persoonlijk gezien is dit in de praktijk moeilijker dan het lijkt, want het is heel verleidelijk om een paar keer per dag even snel naar de tussenstand te kijken. Probeer tijdens grote schommelingen dan maar eens te denken: “Deze fluctuaties van vandaag zijn te verwaarlozen over een periode van 10 jaar”. Vooral als je al een paar jaar standaard elke maand geld inlegt en de schommeling van de week is groter dan je maandsalaris….. Daar is karakter voor nodig om bij het oorspronkelijke plan te blijven, zodat je geen rare beslissingen maakt door alles op het dieptepunt te verkopen.