Maak niet deze beginnersfouten wanneer je start met beleggen

Wanneer jij je voor de eerste gaat verdiepen in het beleggen, komt er veel op je af. Hierdoor kan je makkelijk fouten maken die voorkomen kunnen worden. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende punten waarop een fout gemaakt kan worden, dus ik heb subjectief een selectie gemaakt die meer betrekking hebben op beginnende beleggers.

Het is alleen rendabel met veel geld

Vaak hoor ik mensen zeggen dat beleggen alleen rendabel is voor mensen die heel veel geld durven te investeren. Doordat zij er niets in zien om met €50,- per maand te starten, beginnen ze niet met beleggen.

Dit is gelukkig niet waar. Wanneer je €50,- per maand te besteden hebt, kan ook beleggen iets voor jou zijn. Vaak kost het niks om een indexfonds aan te schaffen, waardoor er geen geld verloren gaat met het aankopen. Op deze manier blijft de €50,- aan het werk voor jou. Daarnaast hebben indexfondsen van zichzelf een goede spreiding, waardoor het risico meteen is gedekt.

Gemiddeld gezien wordt er 7% per jaar verdiend met een indexfonds. Na één jaar kan er al 12 maanden x €50,- = €600,- worden ingelegd. 7% van €600,- is al €42,- per jaar winst met vrijwel niks doen.

Je hebt een professional nodig

Wanneer je een beleggingsrekening gaat openen, moet je vaak een vragenlijst invullen over jouw kennis. Het komt er bijna altijd op neer dat de broker aanraadt om te beleggen met een expert van hen. De broker verdient juist aan het laten inhuren van een expert, daarom begrijp ik wel waarom die keuze altijd boven komt drijven.

Ondanks dat er veel mogelijkheden zijn in het beleggen, kan dit ook makkelijk met je eigen gezonde verstand. Het beleggen kan zo makkelijk of moeilijk gemaakt worden als jezelf wil. Volgens Warren Buffet is een van de veiligste aankopen een tracker op de S&P 500 bij Vanguard. Hier wordt weinig risico mee gelopen en haalt een mooi rendement.  

Stick to the plan

Beleggen is emotie. Het is moeilijk om rationeel te handelen als de markt heel hard daalt of stijgt. Schrijf voor jezelf op wat jouw plan is en probeer dat plan te volgen. Indien jouw emotie de boventoon voert, kan er altijd beroep worden gedaan op het zelf geschreven plan. Dit zorgt ervoor dat je geen rare sprongen maakt indien de markt veel in beweging is. 

Probeer de markt te timen

Ondanks dat er veel boeken en theorieën over zijn geschreven, is het enorm moeilijk om de markt te timen. Vooral als er voor de lange termijn belegd wordt, is het raadzaam om dit los te laten. Lees: Wie verdient er meer, een actieve belegger of een passieve belegger? Door constant te kopen en te verkopen, is de kans enorm klein dat je elke keer goed zit. Daarnaast moet er ook voor elke aankoop commissie betaald worden. De enige instantie die baat heeft van het handelen, is de broker. Die strijkt elke keer jouw betaalde commissie op, zonder zelf risico te lopen.

TINA There is no alternative

Als er naar de rente op de spaarrekening wordt gekeken, is het niet meer wat het ooit is geweest. Het loont niet om geld te verdienen op een spaarrekening, dus gaan mensen maar beleggen. Ondanks dat ik een voorstander ben van beleggen, betekent niet dat jij dat ook bent. Er zijn altijd alternatieven te bedenken voor het beleggen waar jij je beter bij voelt, bijvoorbeeld:

  • Zonnepanelen installeren om je energierekening te verlagen.
  • Hypotheek sneller aflossen. Minder hypotheek betekent minder hypotheekrente die elke maand moet worden betaald.
  • Schulden aflossen. Heb je bijvoorbeeld een studieschuld, los deze eerst af. Als je geen schulden hebt, kan je eerder een huis kopen die later weer meer waard kan worden.
  • Investeer in jezelf door een cursus of studie te volgen.
  • Sparen via spaardeposito. Het geld kan je langer vastzetten tegen een vast rendement bij een bank. Het levert minder rendement op dan beleggen, maar het is ook minder risico.

Niet weten wat het risico is

Wanneer je begint met beleggen is het verstandig om te weten waarin je belegt. Als je naar de koers kijkt van de Bitcoin, zie je veel schommelingen, maar gaat de waarde op de lange termijn wel omhoog. Dit kan worden gezien als een slimme investering, maar het risico is enorm. De vraag die hierbij hoort is: Ben je bereid om zoveel risico te lopen voor winst? Beleggen in de Bitcoin is misschien een overdreven voorbeeld, maar wel een duidelijke.

Een minder duidelijk voorbeeld geldt voor het aandeel Galapagos. Dat aandeel doet het super goed op de beurs, maar bevindt zich wel in de farmaceutische industrie. Indien een medicijn wordt goedgekeurd en het blijkt te werken, kan de omzet enorme spongen maken. Vandaar dat het aandeel 150% is gestegen in 2019. Het tegenovergestelde is ook mogelijk indien het medicijn toch niet blijkt te werken. Ben hier wel van bewust voordat zoiets wordt opgenomen in je potfolio.

Indien het risico meer gespreid moet worden, is het raadzaam om een tracker te kopen op de S&P 500. Hier wordt de investering verdeeld over de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Op deze manier wordt het risico automatisch voor een groot gedeelte afgedekt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.